Најновије

ДОДИК ПОРУЧИО АМЕРИЧКОМ ИЗАСЛАНИКУ: Западни интервенционизам више није прихватљив!

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик разговарао је данас са изаслаником Стејт департмента за западни Балкан Габријелом Ескобаром, на његов захтев, јавља РТРС.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

Oсновне теме разговора биле су питање иницијативе „Отворени Балкан“, али и унутрашња политичка питања која се тичу БиХ. Српски члан Председништва БиХ рекао је да подржава идеју „Отвореног Балкана“, али да у Сарајаву не постоји довољно разумевања за ту регионалну иницијативу која би омогућила економски просперитет региона“, саопштено је из Кабинета српског члана Председништва БиХ.

Што се тиче ситуације у БиХ, Додик је пренео Ескобару да је прошло време у којем ће Република Српска да трпи интервенционизам међународне заједнице, који је по правилу био уперен против Републике Српске и Дејтонског споразума, и да БиХ данас није она БиХ коју је Ескобар оставио пре 20 година када је био службеник у дипломатским мисијама у БиХ.

Српски члан Председништва рекао је Ескобару да нема потребе да му прете санкцијама, јер те претње више немају никакав ни смисао, ни значај, нити ће променити основне ставове носилаца политичких функција у Републици Српској, па ни његове.

Такође, Додик је пренео Ескобару и да за Републику Српску Кристријан Шмит није високи представник и да актуелну кризу у БиХ може да реши самоорганизовани Савет за провођење мира повлачећи тзв. Инцков закон због којег је криза и наступила.

Додик се није сложио са тврдњом Ескобара да је именовање високог представника политичко питање, јер је његово именовање регулисано Дејтонским споразумом, дакле међународним споразумом, што је прворазредно правно питање.

Образложње изасланика Стејт департмента да је Шмитово именовање политичко а не правно питање само је доказ да је Република Српска у праву када тврди да је Шмит, противправно, мимо одредби споразума којим је установљена институција високог поредставника, а вољом неколико држава, послат у БиХ да буде високи представник, наводи се у саопштењу, преноси РТРС.

Како Србија може да постане центар Руских улагања у Европи, сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТРС/ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА