Најновије

БОСНА ПУЦА НА ПОЛА: Самостална Република Српска у оквиру Дејтона

Указом председнице Жељке Цвијановић у Републици Српској од среде не важе измене кривичног закона БиХ којим се кажњава негирање геноцида у Сребреници. Истовремено, она је потписала и указ о проглашењу закона о допунама кривичног закона РС у којем се забрањује омаловажавање Републике Српске.

Република Српска (Фото: Влада Републике Српске)

Сутра ће се знати да ли је управо због ових одредница новог Кривичног закона РС, седница Председништва СДА заказана управо у Бањалуци, где ће присуствовати и шеф те странке Бакир Изетбеговић. Информацију о седници саопштио је делегат Клуба Бошњака у Већу народа РС Алија Табаковић, а Изетбеговић у главном граду РС није био још од 2015. године, па аналитичари овакав потез оцењују као директан покушај новог међуетничког заоштравања унутар Босне.

Стручњак из области безбедности Џевад Галијашевић каже да најава седнице Председништва СДА у Бањалуци показује да Бакир Изетбеговић тек сада схвата колико је ситуација озбиљна.

Самостални у оквиру Дејтона

– Изгледа да се Бакир пробудио и схватио да Српска неће “шапатом пасти” и прихватити властито урушавање мирно и без отпора. Српска практично нема избора и мора да се бори. Бакир тек сада схвата да ово није игра него политички процес у коме Република Српска одлучно, и по сваку цену, брани своју уставну позицију и слободу српског народа. И да је при томе спремна на политичке жртве и могуће санкције – истиче Галијашевић.

Државни врх РС понавља да не одустаје од програма “Самостална Српска у оквиру дејтонске БиХ”. Народна скупштина РС до краја овог, или почетком следећег месеца требало би да изгласа читав сет закона с којима ће се фактички Српској вратити све оне надлежности које су претходно пренете на БиХ, укључујући контролу граница и формирање сопствених оружаних снага.

Критичан тренутак

За то време, водеће опозиционе парламентарне странке упозоравају да такви предлози “воде српску у изолацију и отворене конфликте”. Управо ово тврди Партија демократског прогреса (ПДП) која се већ одредила да неће подржати ниједну политичку иницијативу или предлог који за “Српску представља пут у неизвесност и може угрозити њен мир и стабилност”. И председник СДС, Мирко Шаровић сматра да Босна улази у критичан тренутак, али да о судбини РС не би смео да одлучује само један човек.

– Та реторика је лоша, погубна, опасна и није прави пут за Српску – оценио је Шаровић и додао да ће опозиција у РС покушати да буде глас разума.

Строге казне

“Ко јавно изложи порузи, презиру или грубом омаловажавању Републику Српску, њену заставу, грб, амблем или химну, биће кажњен казном затвора до три године”, пише у закону у ком се прети казном од шест месеци до пет година сваком ко убудуће РС или њен народ назове “агресорским или геноцидним”. Такође се прецизира да уколико ово почини особа из неке институције или службено лице, биће кажњена затвором од две до 10 година.

Потребно нам је јединство

Аналитичари из РС двојако тумаче последње догађаје, али и чињеницу да је мало тога остало од почетног јединства политичких партија након доношења Инцковог закона и спорних одлука Уставног суда БиХ.

Професор уставног права из Бањалуке, др Милан Благојевић упозорава управо на ту опасност.

– Када би постојало јединство српске власти и опозиције, којег нема, о кључним државним питањима српског народа и РС, непримењивање Инцковог закона био би важан корак ка успостављању владавине права који искључује насиље ОХР, али и знак самосталности РС и њене спремности и способности да се отцепи. Овако, у одсуству тог преко потребног јединства, најава самосталности РС биће неизводљива јер за то морају постојати чврсто јединство и одлучност свих кључних српских политичких снага – упозорава професор Благојевић.

Закони РС важе за све

У Указу председнице Републике Српске стоји да проглашава закон који је Народна скупштина РС усвојила на 20. посебној седници одржаној 30. јула 2021. године.

У члану 1. тог закона наводи се да се “одлука високог представника неће примењивати на територији РС”. У члану 2 да “надлежни органи РС неће сарађивати са надлежним органима БиХ у погледу примене одлуке високог представника”, док се у члану 3 прецизира да ће “закон РС ступити на снагу дан након објављивања у Службеном гласнику РС”.

Претходно, Уставни суд Републике Српске крајем септембра је утврдио да витални национални интерес бошњачког народа није повређен закон о непримењивању одлуке Високог представника о забрани негирања геноцида, који је усвојила Народна скупштина РС.

Уставни суд РС такође је утврдио да витални национални интерес Бошњака није повређен ни допунама Кривичног закона РС, којим се предвиђају затворске казне за оне који РС називају геноцидном и агресорском творевином. Наиме, уставни суд РС је закључио да се ови закони “једнако односе на све грађане”.

Како сви клијенти САД пропадају због корупције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вести онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА