Најновије

ДОДИК: Одбио бих и Русију да затражи било шта на штету Српске

Да Москва тражи од нас било шта што је против српских интереса, био бих против, поручио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик и истакао да он искључиво служи Републици Српској и српском народу.

Милорад Додик (Фото: РИА Новости)

"Москва није ништа подузела што би било на нашу штету и то ценим", рекао је Додик у интервјуу за "Политику", додајући да ће се суспендовати сви британски и немачки пројекти у Републици Српској.

Због имовине, али и под оптужбом да је у дослуху са Москвом, Додику је санкције после Америке увела и Велика Британија, а очекују се и од Немачке.

Он каже да Велика Британија стотинама година "ровари овуда" и да је њихов амбасадор из времена Отоманске империје имао исти задатак као постојећи - да не дозволи интеграцију Срба, те зато "ојачавају муслиманску компоненту".

"Немачка је забранила својој фирми да гради ветропарк Хргуд у Српској. Знате ли колики је ред земаља који траже да граде ветропаркове или су спремни да их кредитирају? Немци ће добити рок од шест месеци па ако неће да наставе, Хргуд ћемо дати Кинезима", навео је Додик и поручио да ће се суспендовати сви британски и немачки пројекти у Републици Српској.

На питање о киндаповању, које је Еуфор демантовао, Додик одговара да се дошло до сазнања да комбиноване британско-америчке јединице треба да га лоцирају, покупе и одведу на неко непознато место.

"Вероватно да ме сломе или придобију неко моје признање, успут ме стално оптужујући за неку корупцију, коју никада нису доказали, јер за то нема елемената", рекао је Додик и поручио да се не плаши, али да се запрепастио када је добио списак шта треба да покупе у његовој кући, од доњег веша до уметничких слика, ципела, одела.

На питање да ли дели утиске да су неки у Сарајеву и региону украјински сукоб препознали као "историјску прилику" за БиХ и за "нову рунду клеветања Срба", Додик каже да је њихова концепција управо то - да искористе трагедију за своје политичке, ратне циљеве.

"Примећујемо медијске и политичке припреме за елиминацију Републике Српске. Русија је потписница Дејтонског споразума у својству гаранта за БиХ. А они би земљи која је гарант, да уведу санкције. Москва би онда навела БиХ као непријатељску земљу, а по логици ствари онда би одустала и од Дејтонског споразума. Путин је увек говорио да поштује Дејтонски споразум и да може да нас подржи само у оквирима тог споразума, никако изван њега. То значи да подршку Путина не можемо имати у случају одвајања", навео је Додик.

Он је поручио да "ако у Сарајеву мисле да Република Српска треба да уведе санкције, можда би то требало допустити, па да Српска постане непријатељ Русије".

"Не могу да допустим да уведемо санкције земљи која је спречила да нам се на предлог Велике Британије стави етикета геноцидних. Пре ћу отићи са функције него то урадити", истакао је Додик.

О петицији против увођења санкција Русији прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА