Најновије

УКРАЈИНСКО ПИТАЊЕ: Република Српска изабрала курс одбране међународног права

Аналитичар Стевица Деђански изјавио је Срни да су Република Српска и Србија по питању украјинског сукоба изабрале исправан курс одбране међународног права који значи и одбрану српских националних интереса, нагласивиши да је најважније да у томе остану доследне без обзира колико то било тешко.

Република Српска (Фото: Влада РС)

Он је нагласио да је Народна скупштина Републике Српске потврђивањем одлуке о неутралности у вези са сукобом у Украјини и притивљењем санкцијама Русији поступила у складу са међународним правом.

- Велике силе не би смеле, али могу себи да дозволе да крше међународно право и да не брину о било чијем интересу, сем својих, а нама је једина одбрана да се држимо међународног права - сматра Деђански.

Према његовим речима, одлука Народне скупштине Републике Српске само показује да се Српска, као и Србија држи принципа.

- Осуђујемо сваки пут када је нешто кршење, када је негде агресија, али са друге стране не пристајемо на увођење било каквих санкција зато што ми знамо да агресија није донела ништа, а ми нажалост имамо наше искуство по том питању - рекао је он.

Деђански је нагласио да је, такође, увођење санкција више него погрешно и значи удар на обичне грађане.

Српска спречава БиХ да буде увучена у туђе сукобе

За све у БиХ је добро то што ради Република Српска, јер спречава да БиХ буде увучена у туђе сукобе, рекао је Срни политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је, поводом закључака Народне скупштине Републике Српске којима је потврђен неутралан став Српске о сукобу у Украјини, као и противљење увођењу санкција Руској Федерацији, истакао да Република Српска као ентитет БиХ, има права да се на свом нивоу бави и међународним питањима, односно да доноси одлуке из свих области, које су за њу значајне.

С друге стране, подсетио је Анђелковић, БиХ функционише по принципу консензуса три народа и два ентитета, и ту одлуке не могу да се доносе на начин који подразумева искључивање било кога од њих.

Он је напоменуо да Сарајево крши Устав БиХ једностраним покушајима да уведе санкције Русији и да се понаша као да санкције постоје, те истакао да је Република Српска дужна да, у складу и са Уставом, реагује на овај начин и јасно изрази свој став.

Анђелковић је указао да је за Републику Српску, као и БиХ у целини, добро да се Русији не уводе санкције, а поставља се и питање зашто би се БиХ сврставала против Русије и шта је то ова земља лоше урадила БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ закључке у којима се истиче да је неутралан став о питању сукоба између Русије и Украјине и противљење увођењу санкција Руској Федерацији у интересу Републике Српске у оквиру тренутне међународне, политичке и безбедносне позиције Српске.

Како Англосаксонци руше ЕУ, прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА