Најновије

ИЗРАЕЛ ПОДРЖАО ХРВАТЕ: Долазе до циљева које нису испунили у рату

Након медијског линча Кристијана Шмита, бошњачке партије наљутио је и став израелске амбасаде у Тирани о изборној реформи Драган Човић у јуну је постио Израел.

Мостар (Фото: Pixabay)

„Један од начина да се у БиХ одрже равноправност и недискриминација јесте легитимно представљање.  Спремност и предлози хрватске стране о променама у Изборном закону су добродошли”, навела је амбасада Израела у Анкари у вези с реформом изборног законодавства, што је изазвало бес у политичким партијама у Сарајеву. Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упутила је демарш амбасади у Тирани и затражила „појашњење документа који је објављен у медијима”.

Иступ Турковићеве за српског члана Председништва БиХ Милорада Додика представља њено „настојање да нас посвађа с пријатељским земљама” и наставак нарушавања угледа БиХ кроз изношење неусаглашених ставова. Додик је захвалио Израелу на „правилном разумевању ситуације и односа у БиХ”.

Разлог за незадовољство израелским ставом код највећег дела бошњачких партија крије се делимично и у томе што ова порука долази пред очекивану интервенцију Кристијана Шмита, супервизора ког РС не признаје јер нема мандат УН за ту позицију. Наиме, Шмит је услед притиска бошњачке јавности недавно наметнуо само техничке измене Изборног закона, али је политичким партијама оставио рок од шест недеља да покушају да размрсе чвор у вези с политичким деловима који се тичу изборног процеса, а пре свега „хрватског питања”.

Пре Шмитове интервенције бошњачке партије су му послале претње и „упозорења”, а могле су се чути и оптужбе о „исламофобичним” и „фашистичким” намерама Брисела и Вашингтона због претпоставки да би се Хрватима могло изаћи у сусрет тако што би се изменама законодавства и Устава ФБиХ онемогућила опција да бошњачке партије том народу бирају политичке представнике.

Да у Сарајеву подозревају од потеза које би могао повући Шмит види се и из реакција на позив супервизора који је у понедељак упућен руководству Федерације БиХ да „без одлагања именују судије у Уставном суду тог ентитета”. У Комшићевом ДФ-у тај позив виде као „рекламирање ХДЗ-а”, а портал „Истрага” пише како су Шмитови апели  за деблокаду Уставног суда ФБиХ „изговор за наметање Изборног закона”.

Лидер СПД-а Нермин Никшић каже како је апсурдно да Израел као „држава која представља народ који је преживео геноцид и Холокауст заговара дискриминаторски концепт ексклузивних права конститутивних народа”.

У реакцији Странке за БиХ која је упућена у израелску амбасаду у Тирани потрудили су се да објасне како је основни проблем БиХ то што је појединцима из реда мањина ускраћено право да се кандидују на изборима, у том контексту поменувши и Јевреје, па наводе како се хрватски предлози никада нису бавили решењима тих проблема, па „легитимно представљање” карактеришу као „спин ХДЗ-а”.

Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић каже да се подржавају предлози оних који „величају ратнe злочинцe”. Мање политичког такта показао је Шемсудин Мехмедовић из Изетбеговићевог СДА који износи тезе како ће „фашистичке политике Додика и Човића увек имати подршку Израела”, државе која то, како каже, не ради због Србије или Хрватске, Додика и Човића већ „због сатанизације ислама”. Он онда износи констатацију да је то „политика Израела, а никако Јевреја који су преживели геноцид”.

„А на част је Израела да човек који скакуће по Блајбургу и поклања се ратним злочинцима преко доношења дефиниције антисемитизма и посета Аушвицу гради исламофобију кроз неговање ратних злочина над Бошњацима”, истакао је Мехмедовић.

Сарајевски „Фактор” наводи како су се у истом дану када је израелска амбасада подржала измене Изборног закона какве предлаже лидер ХДЗ, на „Твитеру” огласили Човић и Додик који су осудили терористичке нападе Исламског џихада на израелске цивиле. Мехмедовић је још рекао да Додик негира геноцид у Сребреници, рекавши да „Израелу одговара да муслимани нису жртве геноцида”.

Одељење за Балкан у израелском МСП-у захвалило је Додику на снажној подршци праву Израела на самоодбрану. Израелска амбасада поздравила је и преименовање улица у Мостару које су носиле називе по усташким идеолозима, али Удружење (бошњачких) логораша из Мостара апелује на ту амбасаду „да се не дају изманипулисати” јер је то урађено, како кажу, не као жеља Човићеве странке, већ на иницијативу Мостараца, што ХДЗ користи за свој манипулативни закон којим „желе увести нови апартхејд” и доћи до циљева које „нису испунили у рату”.

О српском уједињењу у Црној Гори прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА