Најновије

ТЕРИТОРИЈАЛНА РЕОРГАНИЗАЦИЈА БиХ: Хрвати раде на проналажењу решења

Измене Изборног закона БиХ су кључан услове за све остале политичке процесе, рекао је председник ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Мостар (Фото: Pixabay)

Обраћајући се данас новинарима у Витезу, поручио је да су странке са седиштем у Сарајеву настојале да одрже статус кво по питању Изборног закона те очекује да Канцеларија високог представника (ОХР) наметне измене Изборног закона.

-Јасно је било да је стратегија странака из Сарајева била да се задржи статус кво. Ми смо до краја остали отворени. Врло јасно смо изнели став по овом питању. Нисам био поборник тога да ОХР намеће било каква решења по било којем питању. БиХ мора сама доносити одлуке. Али, ако је задња два месеца интервенисао, онда очекујем да заврши тај процес - нагласио је Човић.

Додао је да очекује уверљиву победу странака окупљених око Хрватског народног сабора (ХНС) те указао да ХНС већ ради на решењима за територијалну реорганизацију БиХ, преноси Кликс.

-Ми смо јасно поручили на ванредном Сабору ХНС-а да ћемо, ако не буде решења око уставне једнакости и легитимног представљања, јасно одговорити. Предложићемо другачија решења устроја, па и територијалне реорганизације, што су неки различито протумачили. Ми већ на томе радимо у циљу да то буде рационално решење. Ако је икада БиХ била подељена, онда је данас снажно подељена – констатовао је Човић.

Оценио је да Европска унија неће дати БиХ статус кандидата за чланство у Унији ако се Изборни закон не измени. Најавио је да ће то бити и услов за формирање власти.

Човић је поновио свој став да су чланови Централне изборне комисије (ЦИК) „нелегитимни и нелегални“.

Према његовим речима, ова институција ради под утицајем „једне странке, односно једне породице“. Међутим, казао је да прихвата одлуке ЦИК-а.

За колики накнаду Ненад Чанак прича шта му се каже, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Глас Српске

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА