Најновије

''Изетбеговић руши дејтонску и уставну БиХ'' (ВИДЕО)

Председник СДА Бакир Изетбеговић руши дејтонску и уставну БиХ, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, коментаришући поновне претње лидера СДА.

Бакир Изетбеговић (Фото: Јутјуб)

- То се види у односу према Хрватима, а сада то жели да наметне и Србима  рекао је Додик.

Поводом Изетбеговићеве изјаве да ће "опет морати да се брани мир и територијални интегритет БиХ, али да ће то бити лакше него пре 30. година", Додик је рекао да Изетбеговић "покушава да врати своју репутацију доброг муслимана код муслиманске популације".

- Оно што слушамо у континуитету говори о томе да се ради о озбиљној политици и да то више није само екцес или изјава. Ми то знам - рекао је Додик.

Додик је нагласио да Изетбеговић уочи избора користи украјинску кризу и на бази патетике коју СДА покушава да прода посљедњих 30 година настоји да поново изгради партију међународног, прије свега западног фактора.

- То раде смишљено, организовано, без оклијевања и масовно руше уставни поредак. Ако ико руши уставни поредак - руше га странци, а онда и муслиманске политичке партије и њихови функционери - нагласио је Додик.

Додао да је сада ситуација да Шефик Џаферовић покушава да изигра Председништво БиХ тако што ће покушати да учествује на некој онлајн конференцији о Украјини без утврђивања ставова.

Додик истиче да је затражио одржавање хитне седнице Председништва БиХ и да се види има ли Џаферовић сагласност за то или нема.

Према његовим речима, сваки дан је евидентно рушење територијалног интегритета БиХ за који се они залажу.

Додик је поновио да територијални интегритет БиХ подразумева кључну ствар, а то је да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и ако тога нема - нема ни суверенитета, ни територијалног интегритета.

Он је нагласио да Република Српска нема намеру да ратује и да угрожава мир.

- Српска нема намеру ни да води било какве активности које би угрозиле територијални интегритет БиХ састављене од два ентитета, али ће Република Српска бранити себе, шта год то значило. Наше структуре никада неће прећи ни центиметар ентитетске линије - поручио је Додик.

Додик је указао да ентитетска линија постоји.

- Бакир Изетбеговић ако мисли да може да пређе у Републику Српску са својим неким имагинарним снагама, које не могу бити формалне, бранећи наводно мир, видећемо како ће се провести - истакао је Додик и додао да то не би саветовао Изетбеговићу.

Додик је појаснио да употребу Оружаних снага БиХ искључиво може да одобри Председништво БиХ и да он то никада не би дозволио.

Према његовим речима, то нико од Срба не би дозволио, осим председника СДС-а Мирка Шаровића, који би, како је указао, дозволио да Оружане снаге ураде нешто у Бањалуци или БиХ или Републици Српској.

 -То би урадио Шаровић, то сам сто одсто сигуран, и нико други - поновио је Додик.

Додик се запитао како Изетбеговић мисли да употреби војску када у Дејтонском споразуму пише да оружане формације, па и полиција, не могу да пређу ентитетску линију без сагласности другог ентитета.

- Са којим је он полицијским снагама мислио да пређе у Републику Српску, ко ће командовати тим снагама? Ја сам увјерен да то неће дозволити ни хрватска компонента и онда имамо паравојску. Ето нека ратују, па да видимо како ће проћи - поручио је Додик.

Подсећамо, Изетбеговић је у Тешњу поручио да се морају поново борити за све оно за шта су мислили да су се изборили.

О ситуацији на северу КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТРС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА