Најновије

ВЕЛИКИ НАПАД ЈЕ КРЕНУО: Кијев каже биће горе него у Чернобиљу

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас у разговору са новинарима да су украјински контраофанзива и одбрамбене операције у току.

На питање новинара како коментарише изјаву председника Русије Владимира Путина који је у петак рекао да су украјинске снаге свавако започеле своју толико најављивану контраофанзиву, Зеленски је слегнуо раменима и презрео подигао обрве, преноси Ројтерс.

Украјина је крајем маја најавила контраофанзиву против руских снага. Украјинско министарство одбране навело је прошле недеље да званичне најаве почетка контраофанзива неће бити.

Кијев каже да се спрема нуклеарна катастрофа
 

Руски војни инжењери поставили су експлозив у хемијској фабрици на Криму, и то тачно поред великог резервоара с отровном киселином, јављају украјински медији.

Олександр Прокудин, шеф војне службе Херсонске области ког је именовао Украјину, недавно је упозорио да би детонирање експлозива довело до катастрофалне горе несреће у нуклеарној електрани Чернобиљ 1986. године, пише Киив Пост.

Украјина је ове недеље описала Москву за уништавање бране у Новом Каховку, граду у Херсонској области на југу Украјине, што је узроковало велике поплаве и евакуацију на хиљаде цивила. С друге стране, званичници Кремља рекли су да је Украјина саботирала брану.

Украјински војни аналитичар Роман Свитан рекао је да би Руси могли да активирају експлозив у фабрици Кримски Титан, у граду Армијанску под руском окупацијом, ако буду у страху од украјинског напада.

„Постројење је већ потпуно минирано, укључујући резервоаре са киселином, хлором и реагенсима“, рекао је Свитан за Киив Пост.

"Недавно су тамо почели да постављају експлозив, јер су видели да Оружане снаге Украјине могу да пређу реку Дњепар и нападну Армианск. Дизање Кримског Титана у ваздух биће корисно за Русе у војном смислу, будући да хемијска испаравања могу да успоре кретање украјинске војске", додао је он.

У видеу објављеном 2. јуна на Телеграму, Прокудин је упозорио да би услед експлозије у Кримском Титану „хиљаду тона отровних материјала било испуштено у атмосферу” што би изазвало инцидент „гори од Чернобиља”.

Становници Крима и најмање седам других украјинских области биће погођени, као и Турска, али и сама земља агресор“, рекао је Прокудин.

Фабрика Кримски Титан некада је била један од највећих источноевропских произвођача пигмента титанијумовог диоксида, хемикалије која се користи у бојама, кремама за сунчање, лековима и бојама за храну. Међутим, Европска унија је прошле године забранила употребу титанијум-диоксида као додатка храни из страха да би могао да буде канцероген.

РУСИ ИХ РАЗВАЉУЈУ: Девет тенкова оде у ваздух и "Леопарди" са њима (ВИДЕО)

Извор: Б92


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА