Најновије

ДАНАС ОБЕЛЕЖАВАМО ПРАЗНИК ВЕЛИКИХ МУЧЕНИКА: Ако вас прати туга, једну ствар морате да урадите

Убијени су крајем 3. века, за време владавине римског цара Проба

Српска православна црква. (Фото: Јутјуб)

Српска православна црква данас се сећа живота и страдања ранохришћанских светитеља и мученика Трофима, Саватија и Доримедонта. Они су убијени крајем 3. века, за време владавине римског цара Проба.

Данашњи празник посвећен је тројици ранохришћанских мученика, али и свим онима који страдају због својих уверења и одбијања да се њих одрекну.

Трофим, Саватије и Доримедонт били су људи различитог порекла, али им је вера у Христа била заједничка и због ње су на крају сви настрадали.

Легенда каже да су Трофим и Саватије ухапшени за време празника у част бога Аполона када су пагани видели да се њих двојица моле своме Богу. Изведени су пред управника области, а он је наредио да им суди одвојено.

Прича о њиховом мучењу нарочито је детаљна и одржала се до данашњих дана.

Прво је на испитивање изведен Трофим који је одбио да се одрекне Бога и изјаснио се као хришћанин. Начелник је наредио да се Трофим простре на земљу и бије без милости све док се земља не натопи крвљу. После је обешен о дрво и кидано му је месо све до костију, међутим Трофим је подносио мучење.

Након тога, на суд су извели Саватија који се такође изјаснио као хришћанин. Судија је наредио да се светац окачи на дрво и струже гвозденим ноктима док му цело тело не буде покидано. У том мучењу Саватије је преминуо.

После његове смрти и када више није знао како да сломи Трофима, управник је овог светитеља са ногама у гвозденим чизмама са ексерима у којима је морао да хода, послао код Дионисија, мучитеља познатог по томе што је сламао свакога.

И након тога, Трофим је остао чврст у својој вери и мучење је настављено. Дионисије је наредио да буде обешен на дрво и да на му се на отворене ране сипа сирће и со и да се после тога пали свећама. Када ни ово није помогло, бачен је у тамницу.

Управо на том месту је упознао Доримедонта. Реч је била о римском сенатору који је од света скривао да је хришћанин како би задржао положај и углед. То је користио да помаже својој сабраћи. Међутим, Дионисије га је ускоро открио, па је и Доримедонт завршио у тамници са Трофимом.

И Доримедонт је поднео жестоко мучење. Пекли су му ребра, одрали лице, избили зубе и терали да хода по жару.

Немајући више како да поколеба двојицу хришћана, Дионисије је наредио да се Трофим и Доримедонт баце пред изгладнеле звери на јавном гледалишту. Хришћани верују да су на њих пуштани прво медведица, затим рис, па лав, али да су све животиње одбиле да их нападну.

Немоћан, мучитељ је наредио да се свецима одсеку главе и тако је њиховим мукама коначно дошао крај.

Народ верује да душе ових мученика и сада царују на небесима и моле се Богу за све несрећне и мучене људе широм света да пронађу свој мир и спасење. Зато чак и несрећни хришћани данас треба да се радују, јер у свом болу нису сами.

Руска Дума: Процес враћања историјских руских земаља није завршен! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА