Најновије

КАКО ОДАБРАТИ НАЈБОЉУ МАСКУ: Постоје четири врсте, докторка објаснила која како штити

Сa избијањем епидемије корона вируса заштитне маске за лице постале су један од најтраженијих производа, али уједно и нови додатни трошак за грађане Србије.

Илустрација (Фото: pixabay. com)

Колики је то удар на кућни буџет домаћинства зависи од степена заштите конкретне маске јер управо тај параметар диктира њихову цену.

Тако су наизглед најјефтиније на домаћем тржишту хируршке маске, које коштају од 40 до 80 динара по комаду, али пошто су једнократне и са ефикасном роком заштите од свега неколико сати, треба их мењати чешће, што захтева и знатно више новца за њихову набавку. Такође, ове маске могу се пазари у кутији од 10 или чак 50 комада, чија цена износи 500, односно 2.500 динара.

- Хируршке маске су за једнократну употребу и смеју се носити док се не овлаже. Препоручује се да се мењају на неколико сати, а горња граница је један дан - објаснила је пулмолог Татјана Радосављевић.

Она истиче да најбољу заштиту од вируса пружају епидемиолошке, наномаске, мада су оне и најскупље, али могу се носити по неколико дана.

- Ове маске користе се у здравственим установама и представљају најбољу заштиту. Вишекратне су, те их је могуће носити дуже него хируршке - поручила је др Радосављевић.

Од овог типа домаће апотеке нуде склопиве маске са ознаком КН95 и Н95 са четири слоја, које пружају заштиту од токсичних честица 95 одсто. Отпорне су на влагу и не изазивају иритације. Њихова цена у апотекама креће се од 170 па до 500 динара по комаду. У понуди су и такозване кофил заштитне маске са вентилом, које коштају од 650 до 800 динара.

Битно откувавање

Најекономичније, али и с најмањим степеном заштите од вируса су шивене, обично памучне маске, које се могу купити како у апотекама, тако и на пијаци, код Кинеза, у парфимерији, књижари и другим радњама. Оне обичне, без дезена, коштају око 100 до 150 динара, док за маске с принтом треба издвојити од 200 до 350 динара. Вишекратне су, те их грађани најчешће бирају. Ипак, треба водити рачуна да оне буду трослојне и да су од природног материјала, најбоље памука.

- Било коју маску да носимо боље је него да не носимо ништа, тако да избор маске зависи од финансијских могућности. Најјефтиније су шивене, али и ту треба водити рачуна и бирати оне које су направљене од памука како би могле да се искувају и опеглају на високој температури. Већу заштиту имају оне с неколико слојева тканине - закључила је др Радосављевић.  

Савети за одабир добре шивене маске

-Вишеслојна

-Од природног материјала (памука)

-Тежа (180 и више грама)

-Има декларацију да се може прати и пеглати на високим температурама

-Не сме да кондензује

Обавезно ношење: Без заштите казна 5.000

Ради заштите од ширења корона вируса Влада Србије прописала је обавезу ношења заштитних маски у јавном превозу, при боравку у затвореном простору, али и на отвореном где није могуће обезбедити физичку дистанцу од 1,5 метара. Прописана казна за оне који не носе маску тамо где је то обавезно је 5.000 динара.  

Ово није случајно! Све нам се дешава због НАТО бомбардовања. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА