Најновије

КОЛИКО СМО У СТВАРИ СЛАБИ! Србија под хитно мора нешто да учини! Тзв. војска Косова јача, а Хрватска има 10 пута више борбених возила од нас

Војска Србије има 12 а оружане снаге Хрватске 126 савремених борбених оклопних точкаша. То је један од главних разлога зашто се у Београду најављује додатна производња таквих возила и говори о наоружавању региона.

Оклопно возило Лазар 3 (Фото: mod.gov.rs)

Тему наоружавања у региону актуелизовало је извештавање медија о опремању такозваних Косовских снага безбедности. Појавиле су се и сензационалистичке тврдње о наводним плановима набавке тенкова Леопард. Иако је тенковску теорију Београд означио као мало вероватну а Приштина демантовала, питање опремања тих снага и наоружавања других држава региона вратило се у жижу српске јавности и поред епидемије корона вируса.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је 22. јула да се "нешто чудно дешава, сви се наоружавају у региону". У обраћању јавности он је указао на јачање Косовских безбедносних снага и Хрватске војске и позвао се на извештај Војнообавештајне агенције о томе шта се дешава у окружењу у домену наоружавања.

Исказана забринутост због јачања такозваних Косовских снага безбедности већ има војни одговор јер се преоружава пешадија у близини те покрајине.

Вучић је такође рекао да Србија заостаје за Хрватском када је реч о оклопним точкашима и најавио да ће се наручити домаћа возила. Подаци Балканске безбедносне мреже указују да је тренутна бројчана разлика 126 према 12 и да представља резултат различитих приступа плановима модернизације оружаних снага.

Хрватска војска (ХВ) приводи крају план опремања са 126 борбених оклопних возила Патриа АМВ. Само осам имаће наоружање велике борбене моћи – топ калибра 30x173 мм, митраљез 7,62x51 мм и лансере за две савремене противоклопне вођене ракете Спике ЛР домета до 4 км. Већина возила у ХВ наоружана су само даљински управљаном борбеном станицом (ДУБС) са митраљезом калибра 12,7 мм.

Војска Србије (ВС) у класи упоредивом са Патријом АМВ има Лазара 3 за који је потврђено да је у наоружању шест комада. Анализом званичних извештаја министарства одбране може се закључити да је недавно примљено још шест оклопних борбених возила точкаша.

Лазар 3 наоружан је  као и хрватски базични АМВ са даљински управљаном станицом са митраљезом 12,7 мм. За разлику од ХВ која има легендарни амерички митраљез Браунинг М2ХБ 12,7x99 мм који се производи од 1933. на српским возилима је Заставин митраљез М87, по лиценци произведени совјетски НСВТ калибра 12,7x108 мм.

За сада динамика преласка пешадијских батаљона ВС са незаштићених теренских возила као што су ТАМ 110Т7 4x4 и ТАМ 150Т11 6x6 на Лазара 3 иде преспоро. Неколико водова је далеко мање од потреба да се реше барем приортетни од осам пешадијских батаљона.

Први Лазари 3 за ВС представљени су октобра 2016. године, али тек децембра 2018. потврђено је да су уведени у наоружање.  Министарство одбране 13. јула потврдило је нове наруџбине Лазара 3 и објављено је да је друга транша (шест возила) примљена у ВС.

Затим наручена су возила Милош која се од Лазара 3 разликују по две уместо четири осовине, али су идентично наоружана. Оба возила за сада се израђују у погону Морава у Великој Плани који припада БСС. Кључни елементи – независно вешање, мотор и мењач се увозе, а тело се израђује у БСС.

Проблем динамике производње делимично ће се решити преношењем израде тела возила у нови погон БСС у Куршумлији који је отворен 13. јуна, али према званичним информацијама радиће тежишно елементе возила Милош.

С обзиром да није завршена процедура увођења тог возила у наоружање ВС за сада можемо само да анализирамо одлике Лазара 3 у односну на хрватског конкурента. Реч је заправо о  финском АМВ који је монтиран у фабрици Ђуро Ђаковић у Славонском Броду, у халама где су се до грађанског рата монтирали тенкови М-84А за ЈНА и Кувајтске оружане снаге.

Хрватска не може да се похвали брзим и елегантним увођењем АМВ у наоружање. Одлучено је да се изабере финско возило 2007. године али до сада још увек није завршено преоружање. 

Хрватско оклопно возило Патриа (Фото: hrvatski-vojnik.hr)

Хрватско министарство одбране у више наврата се хвалило се малим помацима у освајану нове технике јер је тешко могло да се образложи пролонгирање програма који је "прогутао" највећи део буџета за модернизацију ХВ кроз дужи низ година.

У том смислу Србија и Хрватска су показале сличности  – медијска презентација често иде више корака пре остварења плана. За ХВ прво су израђивани АМВ који су долазили у јединице без наоружања јер је каснило уговарање и набавка станица норвешке фирме Конгсберг под ознаком Протектор М151.

Набављено је 114 станица, нека возила су у помоћним наменама као командна возила, санитетска и логистика (за извлачење). За само осам одлучено је да се користе у пунокрвној борбеној варијанти која још увек није у наоружању ХВ иако су наручена пре три године.

Ракете из Израела касне и последњи уговорни рок био је 30. јун ове године према писању загребачког портала Обрис.орг. Планови ХВ су да се накнадно набави још 20 возила на која ће интегрисати израелско наоружање.

Према подацима ХВ борбена маса АМВ износи 22 тоне у основној варијанти. Борбена маса Лазара 3 према подацима произвођача је од 24 до 26 тона зависно од нивоа заштите. Мотор АМВ даје 405 кW, а Лазар 3 има Цуминс ИСМ500 од 373 кW. 

Посаду АМВ  чине три стална члана – возач, нишанџија и командир и укрцано одељење од седам војника. У Лазару 3 поред трочлане посаде има места за два војника више у односну на хрватско возило.  Заштита посаде код оба возила дефинисана је идентично и требала би да издрже погодак калибра 7,62 мм.

Сада ХВ има преоружана три батаљона Гардијске механизоване бригаде, јединице са командом у Книну. Два батаљона су у Петрињи где је уређена инфраструктура за одржавање АМВ. Трећи батаљон је у Книну. У ВС за сада, Лазар 3 има 41. пешадијски батаљон у бази Југ смештеној између Прешева и Бујановца и 21. батаљон у Рашкој.

Обе јединице су у местима која су оријентисана према потенцијалној кризним зонама. У том контексту Вучићева забринутост због јачања Косовских снага безбедности има јасан војни одговор јер преоружавају пешадијске јединице у близини Косова.

Запад напушта Вучића, спремили му сценарио Садама Хусеина! Више о томе ОВДЕ!

Извор: balkansec.net

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА