Најновије

КАКО ЈЕ МАРАДОНА УНАПРЕДИО РУСКУ МЕДИЦИНУ? Својим залагањем спасао многе дечије животе

И поред свих скандала који су везани за њега, Дијего Марадона је остао упамћен као човек великог срца који је много напора улагао за спас деце.

Дијего Марадона (Фото: РИА Новости)

Пише: Миодраг Миликић

Након вести о смрти чувеног фудбалера Дијега Арманда Марадоне, већи део фудбалске јавности и љубитеља ове игре је жалио за губитком овог фудбалског виртуоза, док је други део јавности, упркос оној нашој '’О покојнику све најлепше'’, кренуо да коментарише његов живот и пороке називајући га '’дебелим нашмрканим наркоманом'’.

Истина је да је '’Божија Рука'’ имао проблема са наркотицима и борио се са овим пороком, али се лако заборавља његов хуманитарни рад и остали доприноси свету се лако заборављају услед наглашавања мана.

Људи заборављају да је Дијеговим залагањем унапређена руска медицина. Како је један бивши фудбалер то могао да постигне?

Он је током своје тродневне посете Русији 2010. године покренуо акцију прикупљања средстава за оснивање првог регистра донатора коштане сржи у Русији.

Покровитељ ове акције је била швајцарска фабрика сатова '’Убло'’, а Марадона је тада на зграду робне куће ЦУМ на Црвеном тргу поставио десет фудбалских мета, а свака је имала своју вредност од 25 хиљада до 300 хиљада долара, а вредност свих мета заједно је милион долара.

Из првог покушаја је промашио прве три мете, док је осталих седам погодио.

Дијего је својим шутевима освојио 500.000 долара и донирао их је за оснивање регистра донатора коштане сржи, који би помогао првенствено руској деци. Тако је он унео иновацију у руску медицину, јер је то први такав регистар у т6ој земљи.

Иако је био изложен критикама због својих скандала, Дијего Армандо Марадона заслужује постхумне речи хвале за све хуманитарне акције које је организовао.

О резултатима аутопсије Марадоне прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА