Најновије

АМЕРИКА ПУЦА ПО ШАВОВИМА, ТЕКСАС СПРЕМА ОТЦЕПЉЕЊЕ И ТО ВИШЕ НИЈЕ ТАЈНА! Правници увелико раде на "Текситу", Држава усамљене звезде припрема

Правник из државе Тексас Кајл Бидерман најавио је да припрема законодавну иницијативу за референдум на којем би становници Тексаса одлучили да ли ће се одвојити од САД-а.

Америчка војска (Фото: army.mil)

"Савезна влада је ван контроле и не заступа вредности Тексашана. Због тога се обавезујем да ћу поднети иницијативу која ће омогућити референдум на којем ће Тексашанима дати глас да држава Тексас поново потврди свој статус независне нације", написао је Бидерман на твитеру.

Тексас је, иначе, познат као Држава усамљене звезде (енгл. Лоне Стар Стате), јер је после отцепљења од Мексика 1836, па све до 1845. био независан, а и касније се прикључио Конфедеративнима Америчким државама, после чега се, 1865. вратио у окриље САД. Та „усамљена звезда“ налази се на застави и грбу Тексаса.

Иако ће се државна законодавна тела ускоро наћи на дужем божићном одмору, не настављајући рад до јануара, Бидерман је спреман да без одлагања промовише своје планове позивајући се на члан 1, одељак 2 Устава Тексаса који гласи:

"Политичка моћ нераздвојива је од људи, а све слободне владе су основане на њиховој власти и основане у њихову корист".

Политичар из Државе усамљене звезде наглашава да се вера Тексашана „залаже за очување републичког облика владавине“ наглашавајући да људи који тамо живе имају у сваком тренутку неотуђиво право да промене, реформишу или укину владу „на начин који они сматрају целисходним".

Већ дуго постоје групе на тексашкој политичкој сцени које подржавају идеју о сецесији, као на пример Тексашки националистички покрет, а 87. законодавно тело Тексаса имало је увид у низ таквих захтева у прошлости.

Тежње за отцепљењем од Сједињених Држава, са аргументима који оправдавају сецесију, присутне су у земљи готово од њеног рођења. Неки су подржали такву могућност као уставно право, док су други цитирали природно право револуције. У парници Тексас против Вајта 1869. године, амерички Врховни суд пресудио је да се једнострано отцепљење противи Уставу, док је коментаришући да би револуција или пристанак држава заиста могли бити основа ефикасне сецесије.

Најзначајнији покушаји у том циљу догодили су се 1860. и 1861. године када је 11 јужних држава, укључујући Тексас, прогласило сецесију од савезних власти и удружиле се да би формирале Конфедеративне државе Америке. Потоњи се срушио 1865. године након пораза снага Конфедерације од војски Уније у грађанском рату, а отцепљене државе су касније поново примљене у савез.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА