Најновије

ЗАПАД НЕЋЕ УСПЕТИ: Српску подржава Русија

Руски академик Јелена Гускова изјавила је данас да Западу неће успети да ослаби позицију Републике Српске и подели друштво јер Русија подржава Српску.

Република Српска (Фото: Јутјуб)

Гускова је на трибини "Република Српска пред новим изазовима" организованој у Београду поводом 9. јануара - Дана Републике и 28. фебруара дана доношења првог Устава Републике Српске, указала да је Русија, заузевши јасну позицију по питању очувања Дејтонског споразума, увек изражавала подршку Србима, које су покушавали и даље покушавају да присиле на промену Устава.

Она је подсетила да се Москва залаже за укидање надлежности високог представника, као и за неприкосновеност Дејтонског споразума.

Гускова је навела да је стварање Републике Српске – историјски сложен, дуготрајан и "многовекторни процес", који је био веома тежак у условима вишенационалне бивше СФРЈ и оружане борбе за очување територије зарад сигурне егзистенције српског народа.

- "Неугодни" лидер Срба у БиХ смета онима који желе да виде БиХ као унитарну, који чекају уступке као награду за могућност сна о ЕУ - рекла је Гускова.

Она је оценила да је Република Српска покварила све америчке планове и да, не само да је преживела, него је и ојачала своје позиције у БиХ.

- Оно што се чинило као пораз у Дејтону, постало је победа према којој су Срби у БиХ упорно ишли 25 година - поручила је Гускова.

Она је навела да је Дејтонски споразум писан као привремени документ јер се мислило да ће се Срби смирити када добију своју аутономију, а онда ће под чврстом контролом САД и високог представника пристати да предају надлежности како би се учврстила централна сарајевска власт.

- Веома ми импонује како се према Западу понаша Милорад Додик и када је био председник Републике Српске и сад, и када је одбацио такозване реформе чиме је требало да се концентрише власт у рукама Сарајева - рекла је Гускова.

Она је истакла да је Република Српска против наметања одлука, а за систем партнерства, за мир и сарадњу међу народима у БиХ.

- Доследност руководства Републике Српске у одбрани интереса српског народа довела је до тога да је стабилност Српске постала основ стабилности читаве БиХ - рекла је Гускова.

Она је указала да српског члана и председавајућег Председништва БиХ Милорада Додика брине питање српске интеграције.

Према њеним речима, руководству Републике Српске веома је стало до јединства српског културног и духовног простора на Балкану много више него у Србији и оценила да се на том путу треба супротстављати Западу својим духовним вредностима и традицијом.

- При томе се не мисли на уједињење војним путем, већ на очување и заштиту духовног и културног простора, обнову и неговање српске традиције и корена - нагласила је Гускова.

Она је оцијенила да САД разрађује и друге сценарије за уништавање Републике Српске и у том контексту поменула покушај у мају 2016. године да организују обојену револуцију, али да је акција пропала јер је руководство Српске било промишљено.

- Данас критеријуму искреног пријатеља, стабилног партнера и искреног русофила одговара само малена Република Српска - каже Гускова.

Организатори трибине су Представништво Републике Српске у Србији и портал "Све о Српској".

Трибина је уприличена у оквиру прославе у Србији, 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

О дипломатском скандалу између Русије и Северне Кореје прочитајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА