Најновије

КУСТУРИЦА ОДБИО КАНДИДАТУРУ ЗА ЧЛАНСТВО У САНУ: Не верујем у добре намере Владимира Костића

Емир Кустурица одлучио је да одбије кандидатуру за чланство у Српској академији наука и уметности. Писмо нашег прослављеног редитеља САНУ преносимо у целости.

Емир Кустурица (Фото: Јутјуб)

Пише: Емир Кустурица

Прво: Тешка срца сам донео одлуку да се захвалим Одељењу за књижевност Српске академије наука и уметности на кандидатури за чланство у угледној установи и да ево, љубазно замолим брисање мога имена и презимена са поменутог списка. Требало би да будем и слеп код очију па да поверујем како осветољубиви Костић нема већину својих људи у Одељењу за књижевност и контролу над армијом академаца у другим одељењима код којих ће издејствовати све што замисли. Ускоро би могла да уследи његова оставка која неће бити прихваћена. Он неће они хоће.

Друго: Овај корак не чиним потцењујући истину да су се степеницама академије пењали Миланковић, Пупин, Тесла, Андрић, Екмечић и ко све још важан и судбоносан за нашу Србију. Ја сам филмски редитељ, па онда тек млади писац и времешни музичар (што не значи да нисам архитекта градитељ и да нећу, једне ноћи, у свему бити бољи и старији). Ипак, данас у Србији има млађих писаца који, по мом уверењу, заслужују да буду академци пре мене.

Треће: Председник Академије Владимир Костић је телефонским разговором обавестио Одељење за књижевност како би требало они да ме предложе за чланство, а не новостворено одељење за уметност, где су кандидати сценски уметници и што представља медиј у којем сам постигао највеће резултате. Таква кандидатура би одговарала здравом разуму и читавом поступку дала смисао. Овако та су врата отворена вредним уметницима, али онима чија политичка коректност је јачи израз него њихово дело.

Четврто: Не верујем у добре намере господина Владимира Костића, а најмање у његово виђење будућности Косова и Метохије које се разликује, не само од ћутљиве већине у Академији, него је потпуно у складу са сорошевским виђењем окупираног Косова и Метохије али и будућности Србије. Дуго ће се чекати одговор на позив Бећковића, Пипера, Тешића, Данојлића о неопходности истицања става Академије у вези са статусом и будућности Косова и Метохије.

Да ли је премијер Црне Горе честитао празник лажној држави, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА