Најновије

НАЂЕНИ И ОТИСЦИ ПРСТИЈУ АУТОРА! У Србији откривена статуа ванземаљског изгледа, од преко пола метра, ево колико је стара!

Највећа до сада откривена статуета винчанске културе Вита, рестаурирана је и представљена у Александровцу. Пронађена је у августу 2019. године на локалитету Витковачко поље.

Вита је плод Витановачке културе (фото: РТС принтскрин)

Статуета Вита, висока је 54 центиметара, и стара је, не, као што се претпостављало 6.000 година, већ око 7.000 година.

Откриће Вите, и делова и остатака праисторијског домаћинства, потврдило је, до тада претпоставку, да се у близини Александровца налази велико насеље и центар винчанске културе.

Вита је откривена пола века после ископавања три фигурине жупских венера, које се сматрају случајним налазима.

Зато се конзервацији ове статуе први пут приступило мултидисциплинарно и неинванзивним методама, како се третирају и велика уметничка дела у светским музејима.

„Наше узбуђење је било велико, када смо при самом процесу конзервације, на одређеном броју фрагмената, главе и тела, пронашли отиске свих прстију скулптора који су њу направили, то је било изузетно откриће. То су неке нове странице у светској археологији које ће се објавити", рекла је археолог, конзерватор, Весна Рогић и додала да су у току истраживања структуре керамике од које је направљена и боја које су коришћене.

„Академик Борислав Јовановић је рекао, да је Витковачко поље као локалитет археолошки отворен пре локалитета Винча, да би се култура звала витковачка, а не винчанска. Тиме је желео да изрази значај локалитета Витковачко поље, због тога што најмонументалнији примерци фигура су пронађени на Витковачком пољу", рекла је виши кустос, археолог, Сања Црнобрња Красић.

Каже да су уследила гео-физичка снимања терена, да би се припремила подлога за истраживања, и да ће руководилац истраживања бити др Адам Црнобрња из Народног музеја у Београду.

Министарство културе и информисања је са осам и по милиона динара подржало, не само конзервацију статуе, већ и реконструкцију Завичајног музеја Жупе, као и истраживања на локалитету површине од 120 хектара, која се настављају у мају.

„Ово непроцењиво културно благо, допринеће бољој видљивости и препознавању Александровца као важног археолошког локалитета, као што су то раније чиниле фигуре, пронађене пре око пола века, Миладија, Ружица, Гроздана, Мадам де Венчац, које истовремено славе жену и земљу, које су представљале овај крај у Британском краљевском музеју, Данском краљевском музеју, Музеју Тера аматa у Ници, и бројним другим установама културе широм света. Уверена сам да ће, не мање интересовање бити показано и за овај новооткривени драгуљ", рекла је министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Дом жупских фигурина, обновљени Завичајни музеј у Жупи, имаће све услове за њихово чување и конзервацију.

Песма о Косову обара рекорде на Јутјубу, послушајте је и ви ОВДЕ.

Извор: РТС, Фото: РТС видео принтскрин

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА