Најновије

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ ПОСЛАЛА АПЕЛ ГРАЂАНИМА: Бројне су непознанице, али је једно сигурно...

У Србији је на данашњи дан 2020. забележен први случај заразе вирусом корона, а годину дана касније чланица Кризног штаба и министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић каже да ковид 19 и даље има бројне непознанице, али, да је једно сигурно - сопствена брига о здрављу и поштовање епидемиолошких мера дају резултате.

Дарија Кисић Тепавчевић. (Фото: Јутјуб)

- Читав свет је прошао дугачак пут за ових годину дана, али данас апсолутно знамо на који начин се вирус преноси, шта свако од нас може да уради да спречи да се зарази и пренесе инфекцију око себе - каже Кисић Тепавчевић.

Као посебно важно, истиче то што Србија има на располагању вакцине, и то чак четири различита произвођача, и наглашава да тај луксуз - да свако бира коју вакцину жели да прими, тренутно није пракса у свету.

- Имамо читав низ вакцина које представљају најмоћније оружје у борби са ковидом. У првом периоду, ми смо се само склањали, одмицали једни од других и спречавали да се инфицирамо, што и убудуће треба да буде наша улога, али сада смо кренули у активну борбу, имамо вакцину и то је сада снага у борби против инфекције - каже Кисић Тепавчевић.

Наша земља може да се похвали да је међу првима када је у питању број вакцинисаних и ревакцинисаних, истиче министарка и додаје да сада "нема препрека", те да треба сви да знамо шта се од нас очекује, а то је примена епидемиолошких мера, које и те како дају резултате.

- То се све заиста види и сада је само на нама да убрзамо тај пут. Да нам је неко рекао да ћемо и након годину дана да причамо о истој теми и да ће оволики број људи да оболи вероватно не би нико могао ни да поверује, међутим све више учимо да живимо са овим вирусом. И треба сви активно да учествујемо, јер једино тако можемо да успемо - истиче Кисић Тепавчевић.

Наводи и да данас нема особе која у својој породици или окружењу није имала неког ко је оболео од короне, или који је нажалост преминуо од последица те инфекције.

Указује да то довољно говори о опасности вируса, те да су и они, који нису веровали у његово постојање сада свесни каквог "непријатеља" имају око себе.

У многим земљама, међу којима је и Србија, приметно је непридржавање мера након прве дозе вакцине, па тако број новооболелих последњих недеља убрзано расте и поново пуни болнице.

Кисић Тепавчевић каже да су људи вођени позитивном енергијом попустили у примени превентивних мера, истичући да се то, док се не створи колективни имунитет и не вакцинише још већи број људи, не сме догађати.

Напомиње, кључ је у дисциплини.

- Знамо и улогу деце која нису обухваћена имунизацијом, а представљају значајне преносиоце. Вакцина је најмоћније оружје у борби, али вакцина није чаробни штапић. И те како морамо да преузмемо активну улогу, имамо моћно оружје у нашим рукама, али и даље треба да се понашамо одговрно и савесно - наводи Кисић.

Брисел и Вашингтон имају нове планове за Балкан! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА