Најновије

ШВАЈЦАРСКА ГЛАСА О ЗАБРАНИ НОШЕЊА БУРКЕ: Референдум о забрани покривања лица

У Швајцарској се сутра одржава референдум о забрани покривања лица жена у јавности, а познаваоци прилика указују да би исход могао бити неизвестан.

Бурка (Фото: Pixabay)

Грађани ће се заправо начелно изјаснити о забрани покривања лица што обухвата и рецимо маскирање током демонстрација. Али то је у расправи споредна ствар. Све се врти око никаба, бурке и других покрова за лице које носе неке муслиманке.

„У другим земљама је радикални ислам напреднији, али и код нас је почео да пуже. Ако то не желимо, онда морамо јасно да се поставимо и то регулишемо на самом почетку”, каже Валтер Вобман из Швајцарске народне странке који је покренуо иницијативу за референдум.

Он је пре једанаест година већ имао успеха са иницијативом да се забрани градња нових минарета.

„Угњетавање жена нема шта да тражи у нашем друштву и зато смо и покренули иницијативу. Код нас жене показују лице. То је знак нашег слободног, демократског друштвеног поретка”, додаје Вобман за Дојче веле, преноси Танјуг.

Међутим, швајцарска Савезна влада и велика већина у парламенту у Берну то виде другачије. Они препоручују гласање против забране покривања.

Карин Келер-Зутер, која води ресор правосуђа и полиције, каже да је покривање лица маргинални феномен. Наводи да у целој земљи има једва тридесетак жена које носе бурку, а да су остале туристкиње које кратко бораве у Швајцарској.

„Забрана покривања не нуди никакву заштиту од екстремизма или тероризма. За то постоје ефикаснији инструменти”, додаје Келер-Зутер.

Подсећа да је парламент управо усвојио нови закон о деловању полиције у одбрани од радикалних исламиста и терориста.

Веће жена католичке бискупске конференције у Швајцарској, исламска удружења и неке феминистичке политичарке сматрају да би забрана покривања угрозила верске слободе у Швајцарској. Посланик Валтер Вобман, из иницијативе која је прогурала референдум са више од 100.000 потписа, на то има приговор.

„Нико нормалан не може да схвати зашто цркве то говоре. Јер, овде смо против политичког, екстремног ислама, а не против ислама као религије”, каже он. „Ислам не тражи да женско лице буде покривено да би се практиковала вера. У Курану се нигде не каже да се то мора. Ово је симбол који је дошао касније”.

Он је убеђен да је, баш као и минарети на џамијама, ношење бурки и никаба израз политичког ислама и шеријатског закона. А тако нешто, како је рекао, „сигурно не желимо у нашој култури”.

Неке феминисткиње и исламске теолошкиње такође препоручују да се у недељу гласа за забрану зара и фереџе. Политиколог Елхам Манеа, који има арапске корене, рекао је за швајцарски радио да је никаб очито „симбол верске фундаменталистичке десничарске идеологије”.

Забрана покривања већ постоји у два кантона, Тицину и Сент Галену. Исто постоји у Француској и Аустрији. Још шест држава ЕУ на неки начин регулише ову тематику. Последње анкете предвиђају 49 одсто гласова за забрану бурки и 47 одсто против, што значи да ће резултат бити веома тесан, закључује Дојче Веле.

Какав чудан призор су Енглези видели са своје обале, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА