Најновије

20.000 СРПСКИХ БУБРЕГА ОДНЕТО ИЗ ОСИЈЕКА У ЛОНДОН: Заборавили смо ранија страдања (ВИДЕО)

„Више смо знали о псу Рексу, него о било којој јами у Јасеновцу и у Херцеговини. Ми смо заборавили та страдања, која су раније почела, још пре сто година од Аустроугара није остала ни једна воћка, а да није била окићена телом српског старца, старице, домаћина…“, каже у емисији „Српски св(иј)ет“ на Националној ИН4С телевизији Мирослав Дамјановић директор ННК „Национал“.

Хрватска војска (Фото: osrh.hr)

Он и Дарио Мировић, главни уредник ове издавачке куће, говорили су о промоцијама које су организовали поводом новог издања књиге „Јасеновачки логори“ др Николе Николића 2015. године, која је прво издање доживела 1948, али и о злочинима који су претходили Јасеновцу, усташкој организацији и страдањима Срба деведесетих.

“ У Патријаршијском дому је на промоцији говорила др Смиља Аврамов, један од наших најзначајнијих истраживача злочина геноцида  и те вечери је изнела фрапантне податке. Рекла је да је у Карловцу  деведесетих поклано 50 најутицајнијих Срба,а органи су им однети у краљевску болницу у Лондон, а у Осјеку су клани војници ЈНА, 20 000 бубрега је однето из тог града такође у Лондон.  Др Аврамов је рекла да ће написати књигу о томе, не знам да ли је јер је годину дана касније преминула“, каже Мирослав Дамјановић, и додаје да он поседује снимак са те промоције.

Питање које се намеће је где су ту институције које треба да се баве прикупљањем и обједињавањем  и систематизацијом и зашто јавност није упозната са страдањима Срба је питање које се понавља у „Српском св(иј)ету“ откад је отворена ова тема, па и у овом гостовању.

Говорећи о књизи, гости нам откривају да је предговор за књигу дала и професорица Надежда Винавер која се пита као и сви ми: „Треба установити број жртава, али треба одгонетнути откуд мржња. Откуд то да комшија или кум могу учинити нешто најзверскије свом ближњем? Она је дошла до закључка да је то због вере“

Говоре о покрштавању и уцени Срба током више векова, и изражавају чврсте ставове да иза свега тога стоји Ватикан.

Како се то деси у толикој мери и буде скоро заборављено, Дарио Мировић одговара: „Срби су народ праштања. Али треба злочинцу рећи шта је учинио, да би то била кочница за даља убијања. То је моје мишљење. „Око за око, зуб за зуб“ – то води до истребљења“.

Он даље описује оснивање НДХ и прве логоре, али и оснивање усташког покрета: „У Софији 1929. године је формиран усташки покрет,са циљем уништења Југославије и формирања НДХ. Младе усташе су прихватиле задатак да обилазе Херцеговину, Лику и та крашка поља, да налазе јаме и да им измере капацитет колико људских тела могу да приме. Они су већ тридесетих година прошлог века имали податке о тим јамама. Посебно у Лици и Херцеговини“.

Уредник ННК „Национал“ је у емсији изнео неколико специјалних података, један од њих су записане ријечи адвоката Виктора Гутића: “ Он је рекао: „Ове српске цигане послаћемо у Србију. Једне железницом, а друге Савом без лађе. Непожељни елементи биће искорењени тако да ће им се затрти сваки траг и једино што ће остати бит ће сећање на њих. Сву српску гамад од 15 година па на више ћемо поубијати, а њихову децу сместити у клостере и од њих ће бити добри Хрвати“. Након овога су донете законске одредбе, тако да су у НДХ потпуно озакоњени овакви злочини“.

На питање откуд финансије и наоружање, одговор је:  Ватикан, Италија и Мађарска.

У другом дијелу емисије откривамо детаље из књиге Николе Николића, који је три године непосредно након рата, ишао по Јасеновцу и вршио истраживање као љекар и бивши логораш, па су ти одломци и препричавања врло потресни, због чега упозоравамо гледаоце на њихов садржај.

Доктор Никола Николић је Хрват, католик, рођен у Дувну, а у гимназији у Тузли дружио се са др Младеном Стојановићем. Обојица су били чланови „Младе Босне“. Приступио је комунистичком покрету и био пројугословенски оријентисан. Бива ухапшен 1942. и доспева у Јасеновац. Ту је провео непуних годину дана, када га размjењују. Вриjеме проведено у Јасеновцу је искористио не само да помаже логорашима,  козарачкој деци посебно, већ и да помно бележи све што је било од значаја: имена, места, вриjеме, начине убијања, дао је и медицинску форму у виду дијагноза како физичких, тако и психичких поремећаја које су због сурових услова имали логораши, али и да опише патолошке пориве злочинаца. Доктор Николић се по ослобођењу логора Јасеновац бавио даљим истраживањем и између осталог, пребројао 256 гробница и утврдио страдање 600 – 700 000 Срба.

Све своје белешке је систематизовао у књигу „Јасеновачки логор“ коју је објавио 1948. Књига је убрзо повучена из продаје и добар ео тиража је уништен. Дарио Мировић поседује један примерак оригинала и процењује да их данас има двадесетак. На основу овог издања Издавачка кућа ННК „Интернационал“ је штампала идентичну књигу 2015. Из ове књиге су настале и две друге: Јасеновачки логор – у пакленом котлу и Бела марамица Козарачка деца – Јасеновац.

Др Николић је по изласку своје књиге о злочинима у Јасеновцу и због проруске оријентације завршио на Голом отоку. И тамо је радио као лекар, па је спасао живот академику Драгославу Михаиловићу, који му се одужио писањем поговора књизи „Јасеновачки логор“.

Водитељка Гордана Јанићијевић је најавила наставак истраживања страдања Срба у 20. веку.

О обијању српских светиња на КиМ прочитајте ОВДЕ.

Извор: ИН4С

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА