Најновије

СНС И СПС ЛОЗНИЦЕ ГЛАСАЛИ ЗА РИО ТИНТО! Народ пред Скупштином бесан: "То је тровачница, једна бушотина цури им пет година и трује усеве!" (ВИДЕ

Скупштина Лознице усвојила је просторни план којим, како кажу активисти, пројекат Јадар компаније Рио Тинто постаје први пут део неког званичног документа. За просторни план гласао је 41 одборник из владајуће коалиције СНС и СПС. Активисти поручују и да је ово огроман корак ка еколошкој катастрофи, који је направила локална скупштина.

Протест у Лозници (фото: Јутјуб)

Репортер Н1 јавља да су грађани, који од јутрос протестују испред Скупштине Лознице, врло бурно реаговали када је усвојен просторни план. Узвикивали су „издаја“. Најавили су да ће блокирати излазе из локалне скупштине и неће одборницима, који и даље расправљају о другим темама, дозволити да изађу.

Градоначелник Лознице Видоје Петровић поручио је пре самог гласања да пројекат „Рио Тинто“ не треба да буде место на којем ће се водити политичке борбе, нити где ће се прикупљати политички поени.

Према речима репортера Н1, Петровић је рекао да ће држава водити рачуна о заштити животне средине, као и да је неколико пута поновио да је за град Лозницу поштовање закона црвена линија.

У самом просторном плану јасно пише да постоје велики еколошки ризици по заштиту животне средине, али да за овај крај постоје и могуће социо-демографске последице.

Рио Тинто је више пута навео да је спреман за разговоре са мештанима, да су одвојили 2,4 милијарде долара за овај пројекат, који ће, како наводе, бити изведен према највишим еколошким стандардима.

Компанија Рио Тинто у овом моменту нема ниједан уговор са државом, а све дозволе које има односе се искључиво на истраживачке фазе. Тренутно је у току израда Студије изводљивости тог пројекта, као и процена његовог утицаја на заштити животне средине, која би требало да јавности буде представљена наредних месеци.

Градоначелник Лознице је поменуо и могућност референдума, за који је рекао да представља једно од највећих средстава демократије. Оно што се, међутим, и даље не зна, да ли ће референдум обухватити целу Србију, само Лозницу или мачвански регион, на који ће, према свим проценама, овај пројекат највише утицати.

Од раних јутарњих сати грађани из Лознице, Шапца, Београда протестују испред зграде скупштине.

„Позивам људе да учествују на овим акцијама јер овде није крај. Грађанима бих поручила да не наседају на спинове како ово нема везе са рудником, како није корак напред… Просто морамо да се удружимо, јер само заједно можемо добити ову борбу. Просторни план посебне намене, на који се они позивају – да морају да имплементирају овај просторни план града – се и налази у Уставном суду, и ово је противуставни акт и ми полажемо наде у Уставни суд и борићемо се свим парламентарним и ванпарлементарним облицима борбе“, каже Душица Боровић, одборница групе грађана „Смело“.

Да ли ће се ово преоворито у ово (фото: Јутјуб)

Испред градске скупштине у Лозници претходно су се окупили грађани незадовољни зато што ће одборници вероватно усвојити просторни план, којим ће, према речима Маријане Петковић из иницијативе "Не дамо Јадар", компанија Рио Тинто, која жели да гради рудник јадарита у том крају, бити уписана у план града, што је, како наводи, "почетак свих каснијих дозвола на основу којих ће тражити грађевинску дозволу за сва постројења у Недељицама које планирају".

„Задовољни смо бројем грађана који су дошли са стране, али нисмо задовољни бројем Лозничана који данас нису овде, мислећи да ова прича њих не дотиче. Јадар је проблем целе Србије, али Лозничана, Малог Зворника, Љубовије и Крупња је највећи, и то су градови и општине који су жртвовани, само то народу није речено“, поручује Петковић и додаје да се нада да ће одборници „као људи рећи да за то не могу да гласају“.

„То је тровачница, дођите у Недељицу сви да видите како изгледају истраживања која су они покушали да сакрију. Они су дошли 2004, никада као људи нису нам одговорили на три кључне стваре: шта ћемо са буком, са водом, колика је минимална количина загађења? Ништа од овога што обећавају не могу да испуне. Једна бушотина која цури пет година, и сваке године се плаћа надокнада за изливање у поља и оштећење усева, је ли могуће да она не може да буде поправљена. Сад су доказали у захтеву за студију да та бушотина има највећи излив арсена“, указује она.

На питање шта мисли да ли ће бити референдума о том питању, она одлучно поручује „Нећемо референдум!“

„Ово је све поткупљено, је л’ знате да Рио Тинто даје ваучере људима који размишљају да продају своје њиве, три хиљаде евра им поклоне у пољопривредној апотеци. Рио Тинто може да купи целу Србију, па што не би могао један референдум. А ми на терену најбоље знамо како ради Рио Тинто. Зато државо у Јадар, а не да оставите народ потпуно сам“, наводи она и истиче да „све што је у вези са Рио Тинтом је мегаломанско“.

Протесту се придружила и грађанска платформа „Акција“, чији председник Небојша Зеленовић на питање да ли је то политизовање протеста каже да то „није питање политизације, али јесте кључно политичко питање на које не добијамо никакве одговоре“.

„Овде сте некад имали шест-седам организација, сад имате две-три, а за пар месеци биће само једна и она ће имати врло јасан циљ – како да сачувамо нашу воду, нашу земљу и нашу будућност и за то се сви заједно боримо. Нико овде није политизовао скуп, сви су дошли да изразе незадовољство овим апсурдним просторним планом који се усваја у невреме, у тишини, они су хтели да прогурају на мала врата, кроз Скупштину Лознице, да орган који нема надлежност за то, усвоји један просторни план и формално преузме одговорност за доношење једне овако важне одлуке. У том просторном плану стоји да ће бити рудник, да ће он бити површине 860 хектара, стоји да ће 2.000 хектара бити заузето, израђивач плана је написао у том истом просторном плану да постоји велика опасност по екологију и животну средину читавог овог простора“, истиче Зеленовић.

Он додаје „стојимо овде на највећем подземном водозахвату, заједно са Мачвом, у југоисточној Европи, али не било какве воде, већ чисте пијаће воде“.

На питање шта он мисли да ли ће бити референдума, он наглашава да у просторном плану пише да ће велики простор бити девастиран и да наредних 80 година неће моћи да се опорави. „Шта ћемо ми, да се иселимо“, пита Зеленовић.

„Био референдум не био, треба да заштитимо државу од тога да је заробе тотални дилетанти и незналице, који не умеју да прочитају ни просторни план“, поручује Зеленовић.

На питање због чега се противи пројекту Рио Тинто једна грађанка је рекла да се противи „загађењу воде, ваздуха, земље, свега“.

„Људи у 200 километара у круг ће живети у најгорим могућим условима. За 10 година ће видети шта ће се десити“, поручује она, видно узнемирена.

Друга грађанка, која је дошла из Београда, рекла је да је „разочарана што има тако мало људи“.

„И ја сам дошла из Београда, на аутобуској станици су отказали аутобус који је требало да крене у пет ујутру, тако да сам ја дошла оним у седам… Не могу да замислим да народ овде ћути, седе по кафићима, нико се не одупиру ономе што се овде дешава, ја више знам о ономе шта се овде дешава него Лозничани. Млади никад нису чули за Рио Тинто, сад сам разговарала са једном момком – нема појма, а живи недалеко одавде. Па да ли је то могуће“, поручује грађанка.

Мушкарац који такође учествује у протесту каже да је Лозничанин, мада више не живи ту, али да му је и мајка умрла од канцера у 65. години и таст.

„Мислим да је Лозница платила довољну цену загађивању и развоју, на штету здравља и својих грађана и да је време да се са тим престане“, истиче он.

На питање који су им наредни кораци, Златко Кокановић из „Не дамо Јадар“ каже да ће прећи на радикалне мере, „ниједна машина на наша поља неће моћи да уђе“. А упитан за референдум, каже да за њих то није опција.

„Не може нико да одлучује о судбини моје деце, моје породице и мене. Зна се како гласа СНС машинерија, то су политички полтрони, као што су и сви претходни избори били намештени, тако ће бити и са референдумом“, каже он и додаје да имајући у виду да је подручје за будући рудник пољопривредно земљиште, и број хектара који је под засадом најмање десет пута ће бити добит од пољопривреде него од рудне ренте.

Блумберг је објавио да је Рио Тинто определио 2,4 милијарде долаза за градњу рудника јадарита код Лознице. Власт на то гледа као на економски просперитет, док грађани и активисти сматрају да је то еколошка катастрофа. Они не верују Рио Тинту због њиховог ранијег пословања у другим државама, па због тога не верују ни када им из компаније кажу да ће утицај на ћивотну средину бити минималан, и да ће бити уложено довољно средстава како би се избегла еколошка катастрофа.

Планирано је да градња рудника почне током 2022. и да траје четири године, да би 2026. отпочела експлоатација, а да три године касније буде постигнут пун капацитет производње литијум-карбоната.

Планирано је да рудник јадарита код Лознице почне да се гради 2022, и да градња траје четири године, да би 2026. отпочела експлоатација, а да три године касније буде постигнут пун капацитет производње литијум-карбоната. Власт на то гледа као на економски просперитет, док грађани и активисти сматрају да је то еколошка катастрофа. Они не верују Рио Тинту због њиховог ранијег пословања у другим државама, па због тога не верују ни када им из компаније кажу да ће утицај на животну средину бити минималан, и да ће бити уложено довољно средстава како би се избегла еколошка катастрофа.

Шта је о референдуму рекла директорка Рио Тинта, читајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА