Најновије

ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА РАТА БАЈДЕНА И МАКРОНА! Реч је о милијардама вредном оружју које има само шест држава!

Француски председник Емануел Макрон доживео је невиђени ударац након што су САД са Џоом Бајденом на челу склопиле са Аустралијом и Британијом војни пакт АУКУС, што је аутоматски значило раскидање аустралијско-француског уговора вредног више од 40 милијарди долара за оружје од ког зависи однос снага у свету.

Емануел Макрон и Џо Бајден. (Фото: Јутјуб)

Светом је попут бомбе претходне недеље одјекнула вест да је амерички председник Џо Бајден зарио нож у леђа једном од својих највећих савезника, француском лидеру Емануелу Макрону, када је са аустралијским премијером Скотом Морисоном и шефом британске владе Борисом Џонсоном склопио најновији војни пакт АУКУС. 

Међутим, разлог за невиђени бес званичног Париза није чињеница што се Француска није нашла у поменутом савезу, већ то што је уласком у пакт Аустралија раскинула уговор с Макроном о куповини француских подморница вредних више од 40 милијарди долара и, с друге стране се обавезала да ће то стратешко оружје наручити управо од Сједињених Америчких Држава. Француска је, да ствар буде гора, о раскиду уговора била упозната тек недуго након склапања споразума о настанку АУКУСА, што је само додатно разбеснело Макрона и натерало га да први пут у историји на консултације позове свог амбасадора у Америци. 

Бајден тражио састанак са Макроном 

Бајден већ данима покушава да изглади односе са Француском, па је данас чак позвао свог француског колегу да се састану, али улог је за моћну европску државу био превелик, па је самим тим и америчка "издаја" много дубље погодила. Интереасантно је, међутим, да је Француска Аустралији требало да изгради класичне, а не нуклеарне подморнице, па амерички председник упорно покушава да Паризу објасни како је то главни разлог да званична Канбера промени свог "продавца". Ипак, проблем је у томе што је и Француска већ дуго позната као одличан градитељ и нуклеарних подморница.

Русија је спремна да нападне турске трупе у Сирији! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА