Најновије

РУСИЈА СЕ ОГЛАСИЛА: Ово је крајњи циљ Приштине

Министарство спољних послова Русије изразило је данас забринутост због заоштравања ситуације на КиМ, оцењујући да су поступци привремених приштинских институција провокација чији је циљ протеривање Срба из аутономне покрајине.

Шиптари (Фото: јутјуб)

"Веома смо узнемирени заоштравањем ситуације у северним регионима српске аутономне покрајине Косово...У суштини, реч је о покушају локалних Албанаца да заузму подручја покрајине насељена Србима и да тамо успоставе своју контролу. Ове кораке сматрамо провокацијом чији је циљ наставак етничког чишћења и протеривања Срба са Косова“, наводи се у саопштењу објављеном на сајту Министарства спољних послова Русије.

Руско Министарство такође позива власти у Приштини да хитно повуку полицијске јединице из северних делова покрајине, зауставе саботаже и озбиљно се посвете задацима решавања ситуације.

"Очекујемо да амерички и европски покровитељи Приштине коначно имају отрежњујући ефекат на своје штићенике како би се избегао деструктиван сценарио који прети читавом региону“, додаје се у саопштењу, преноси Спутњик.

Руски МСП наглашава да Кфор и Еулекс "поново нису способни или вољни да испуне своју функцију одржавања мира и безбедности".

Додаје се да се најновији пораст тензија могао предвидети ако се има у виду стагнирање процеса решења косовског питања, преноси ТАС С.

"ЕУ коју је Генерална скупштина УН одредила да посредује у дијалогу Београда и Приштине није предузела опипљиве кораке да постигне промену на боље док косовски лидери категорички одбијају да испуне своје обавезе, укључујући и ону главну која се односи на формирање Заједнице српских општина", наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Више о ситуацији на административним прелазима прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА