Најновије

ЗАЕВ: Променио сам име земље и победио на изборима, објаснио сам то Вучићу и Куртију

Пројекат "Отворени Балкан" покренули смо како би показали да можемо и сами да учинимо много тога позитивног, истакао је премијер Северне Македоније Зоран Заев.

Зоран Заев (Фото: Влада С. Македоније)

Заев је, у интервјуу бечком дневнику "Стандард", упитан зашто је приступио иницијативи "Отворени Балкан" за коју много тврде да је само пи-ар акција председника Србије Александра Вучића, нагласио да је тачно да се ради о идеји српског председника, али да се ради о транспарентном пројекту који спроводе три земље.

"То смо пре свега учинили јер желимо оним земљама ЕУ, које су уздржане према проширењу, као што су Данска, Холандија или Француска, да покажемо да можемо и сами нешто позитивно да урадимо", објаснио је он.

Заев је казао да се ради о томе да пољопривредни производи брже стижу до тржишта у суседним државама.

"Ми смо познати по нашим добрим производима. Тренутно на границама чека увек по 200 камиона на пролаз. Зашто да не помогнемо тим предузетницима тиме што би рекли да се контрола намирница из Македоније призна и у Србији? Ради се о међусобном признању докумената", додао је он.

Заев је казао да ће у следећем кораку бити покушано побољшана културна сарадња, на пример, кроз сарадњу филмске индустрије.

Упитан за предстојећу посету председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Скопљу и о којим темама би Европљани требало више да разговарају, Заев је казао да понекад чланице Уније заборављају разлог сарадње.

"ЕУ је најбољи пројекат на свету који гарантује демократију и слободу. ЕУ није савршена, али је и најбоље када је реч о правима запослених. Међутим ЕУ мора ојачати процесе одлучивања, а то значи да мале државе не могу одмах бити третиране исто као и велике. Мора се водити рачуна где колико људи живи и каква је привреда. Такође треба награђивати заслуге. То предвиђа и нову методологију. Ако је неко добар онда треба да напредује, а ако има лоше резултате онда би требало да се врати на стартну позицију", каже Заев.

Он је казао да Северна Македонија у ЕУ може делити нешто позитивно, а то је показала Охридским мировним споразумом и опхођењем према мањинама, кроз јачање локалне самоуправе.

То је, сматра, веома користан модел не само за Босну и Херцеговину, већ и државе ЕУ које имају међуетничке проблеме.

На питање да ли би Северна Македонија унела и спремност за компромисима у ЕУ, Заев је рекао да та спремност није видљива у Унији.

"Променио сам име земље и потом победио на изборима. И то зато што су грађани почели да верују у будућност. Када сам 2018. са тадашњим грчким премијером Алексисом Ципрасом потписао Преспански споразум, 85 одсто грађана је било против. Претили су ми, палили ватру испред моје куће, владао је хаос у земљи, а и у Грчкој је било протеста. Потом сам победио на изборима. То значи ако озбиљно знаш да чиниш нешто добро за земљу и грађане онда мораш доносити одлуке иако их становништво не подржава и не сме се мислити на сопствену каријеру", објаснио је он.

Заев је истакао да је то добра порука за Европу, као и да је и председнику Србије Александру Вучићу и косовском премијеру Аљбину Куртију то објаснио и да се нада да су мотивисани да пронађу решење.

"Не ради се само о причању, већ о европском деловању и онда мора бити јасно да се не могу више заобићи европска правила или вредности", додао је Заев.

Како је руски амбасадор обишао српску војску на административној линији, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА