Најновије

ВОЈСКА СРБИЈЕ НА ДВА КИЛОМЕТРА ОД ЈАРИЊА: Оклопна возила "лазар" и "милош " у приправности (ВИДЕО)

Протест Срба с Косова и Метохије, незадовољних распоређивањем специјалних снага полиције на административним прелазима Јариње и Брњак и одлуком Приштине о замени регистарских таблица, ушао је у другу седмицу.

Војска Србије у близини Јариња (Фото: РТС принтскрин)

На два километра од административног прелаза Јариње налази се Војска Србије са четири оклопна возила - два "лазара" и два "милоша", као и њени припадници који патролирају путем који води до Јариња.

Подсетимо, Војска Србије поседује базу која је у близини Јариња и у повишеној је борбеној готовости због ситуације на северу Космета, а у протекла три дана ову територију надлетале су и борбене летелице Војске Србије.

На терену нема наговештаја скорог решења, јавља репортер РТС-а. Не повлаче се припадници специјалне јединице косовске полиције. Због њиховог присуства Срби не престају да се окупљају и захтевају повлачење уредбе о пробним таблицама за аутомобиле из централне Србије.

Док се то не догоди, Срби држе у блокади магистралне правце Рашка–Лепосавић и Рибариће – Зубин Поток.

Oкупљени Срби, који су ту већ осми дан, понављају да ће Београд и Приштина сести за преговарачки сто и у Бриселу доћи до решење.

Јутрос у 4.00 извршена је смена припадника Росу и, као и раније, протекла је мирно, без провокација Срба.

Косовски портали преносе најаве да ће албански премијер Еди Рама данас званично посетити Приштину, у коју стиже након заседања Генералне скупштине УН.

Он ће, како је најављено, имати састанак са председником приштинске владе Аљбином Куртијем, али не са председницом привремених институција Вјосом Османи и председником скупштине у Приштини Глауком Коњуфцом.

Већ три данa налетали су и ратни ваздухоплови снага безбедности Србије. Виђени су прво налети борбених хеликоптера, налети "орлова" и "мигова 29", и налет два "орла" у ниском лету. Простор је надлетао и хеликоптер Кфора.

Јучерашњи налети авиона српског ратног ваздухопловства и хеликоптера Кфора одвијали су се у време када су министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милан Мојсиловић, обишли део војних снага које се налазе у стању повишене борбене готовости, а распоређене су у оквиру тактичких група које се налазе у гарнизону у Рашки, војној бази "Рудница" и на правцу ка административном прелазу Јариње.

С њима је био и амбасадор Русије у Београду Александар Боцан-Харченко.

Вучић одустао од ковид пасоша. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА