Најновије

ДОДИК: У будућности РС треба да буде држава српског народа, повезана са Србијом

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас на Мраковици да Република Српска и Србија шаљу јединствену поруку данас да страдање српског народа на Козари не сме бити заборављено, преноси лист Данас.

Милорад Додик (Фото: јутјуб)

Додик је рекао да је раније са председником Србије Александром Вучићем договорио да РС и Србија заједно обележавају важне датуме из српске историје, а један од тих је Козара.

"Зато смо овде заједно и шаљемо јединствене поруке", истакао је он, на обележавању 80 година од битке на Козари.

Додик је оценио да је "прошли век био век српског страдања, а да овај век треба да буде век српског уједињења, и државног и националног".

"Да ли ће ова генерација то успети или неће, то није важно, али је важно да они који долазе то имају у глави, не само као идеју, него као циљ", навео је српски члан Председништва БиХ.

Према његовим речима, Република Српска је у политичком процесу и њу „треба припремати за одлучујућу одлуку, јер БиХ, није добра ни за Српску ни за Србе“.

"Она спречава нашу слободу, развој, спречава да можемо да дишемо пуним плућима. Муслимани желе да задрже БиХ као свој дефинитивни циљ. Свет се променио и ући ће у нову констелацију, а ми треба да останемо јединствени и сигурни, повезани, снажни", казао је Додик.

Оценио је да у будућности Република Српска треба да буде „држава српског народа, повезана са Србијом“.

Додик је даље рекао да РС данас може бити сигурна, додавши да је Србија данас стабилна и јака, што је важно и за РС, која се, како је навео, бори са видљивим и невидљивим непријатељима сваки дан.

"Сваки дан је борба и изложени смо притисцима, али нам је лакше кад знамо да је Србија ту. Моја улога као водећег функционера је да обезбедим мир и стабилност", казао је он.

Додик је навео да је сигуран да снажна Република Српска улази у године када ће јој се понудити да сама одлучи на који начин ће ићи даље.

"Ићи ћемо заједно и не смемо другачије. Што се тиче путева у политици, они не постоје, они се граде ходањем. Морамо да изградимо наше заједништво", нагласио је он.

Битка на Козари почела је 10. јуна 1942. године и трајала је 27 дана, до пробоја на југозападном делу планине.

Десетине хиљада становника Поткозарја у Другом светском рату су убили припадници нацистичке Немачке и тадашње Независне Државе Хрватске (ХНД), а десетине хиљада Срба, међу којима и више од 20.000 деце, одведено је у логоре.

О српским борбеним возилима у Украјини прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА