Најновије

ИЗРАЕЛ У ПАКЛУ КОРОНЕ: Земља са најбрже вакцинисаним грађанима нуди трећу дозу!

Израел ће почети да нуди трећу дозу Фајзер/Бајонтек вакцине против Ковида 19 старијима од 60 година, што је први такав потез у свету предузет у оквиру напора да се успори ширење делта соја коронавируса.

Вакцина. (Фото: pixabay. com)

Премијер Нафтали Бенет, који је најавио нову кампању, рекао је да ће додатну дозу у петак први примити председник Исак Херцог док ће широј јавности бити доступна од недеље.

"Вечерас објављујем почетак кампање за примање додатне, треће дозе вакцине. Реалност доказује да су вакцине безбедне. Такође доказује да вакцине штите од тешких обољења и смрти. И попут вакцина против грипа, које морају да се поново примају с времена на време, то је и овде случај", рекао је Бенет у обраћању нацији.

Бенет је рекао да ће после конференције за новинаре прво назвати мајку да је охрабри да прими додатну дозу вакцине.

Треће дозе вакцине против коронавируса још нису одобрене у САД и ЕУ. Такође још није доказано да ли помажу и ако је то случај, коме су потребне и када. Прво велико истраживање те стратегије почиње у Норвешкој и обухватиће хиљаде пацијената.

Додатне, такозване "бустер" дозе су претходно нуђене у неким земљама, у којима су се користиле кинеске и руске вакцине.

Израел је раније ове године спровео једну од најагресивнијих и најуспешнијих кампања за вакцинацију. Више од 57 одсто од 9,3 милиона ставовника примило је две дозе Фајзер/Бајонтек вакцине, а више од 80 процената становника старијих од 40 година је вакцинисано.

Програм вакцинације омогућио је Израелу да отвори економију пре других земаља. Међутим, има наговештаја да ефикасност вакцине слаби током времена и у земљи је забележен нагли раст случајева делта соја коронавируса, чак и међу вакцинисанима.

Трећу дозу вакцине могу да приме старији од 60 година који су вакцинисани пре више од пет месеци.

Русија и Кина удариле на долар! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА