Најновије

Амбасадор Египта у Београду на челу делегације франкофоних дипломата у Нишу

Јачање привредних и културних веза као подршка чланству Србије у Организацији франкофоније.

Фото: Промо

У оквиру настојања усмерених ка ширењу сарадње између Србије и франкофоних земаља, и након успешне посете Аутономној покрајини Војводина и Новом Саду, амбасадор Египта у Србији, Амр Алгувејли је одвео делегацију франкофоних дипломата у Ниш. Делегација Групе франкофоних амбасадора у Београду, којом председава амбасадор Амр Алгувејли, састала се са градоначелницом Ниша, гђом Драганом Сотировски у Градској кући, посетила Универзитет у Нишу, где их је дочекао ректор, проф. др. Драган Антић и декан Филолошког факултета, гђа Наталија Јовановић, као и управник Департмана за француски језик, Иван Јовановић.


“Састанак са градоначелницом Ниша је поставио оквире сарадње између Ниша као регионалног центра и франкофоних земаља на различитим пољима, укључујући културу, привреду и образовање”, рекао је амбассадор Египта, Амр Алгувејли, актуелни председавајући Групе франкофоних амбасадора у Београду. Поздравио је посету градоначелнице Шарм Ел Шеику, на челу делегације која укључује одабране представнике Владе, културних, пословних и медијских сфера, планирану за 22. јануар 2022. године, која ће посведочити потписивању Споразума о сарадњи између града Ниша и града Шарм Ел Шеика, управо одобреног од стране Владе Србије.

“Током посете ће се по први пут одржати „Дани српске културе”, у организацији гувернера Јужног синаја”, нагласио је Алгувејли. Он је позвао на широко учешће привредних комора, пословног сектора, академских институција и представника културе и медија. Алгувејли је уручио на поклон градоначелници Ниша сувенир израђен у традиционалној техници ручног рада израђивања шатора “кхаyамеyа” напомињући да је ова јединствена форма уметничког заната приказана на поштанској маркици коју је Пошта Србије издала поводом Дана Африке раније ове године.
Састанак са ректором Универзитета у Нишу,  проф. др. Драганом Антићем се фокусирао на истраживање потенцијала за даље унапређење академских веза са франкофоним универзитетима, дотичући такође обећавајућу могућност за сарадњу са Салман универзитетом у Шарм Ел Шеику, у Египту. “Египат је водећа земља у Међународној организацији франкофоније као један од оснивача и земља која је држала позицију генералног секретара, кроз активности покојног др. Бутроса Бутроса Галија”, додао је Алгувејли напомињући да је “Египт једина арапска и афричка земља на чијем тлу се налази оперативно тело организације, кроз Сенгор универзитет у Александрији. “Честитамо Србији на унапређеном учешћу у организацији као придруженом члану, и подржавамо њене аспирације ка пуном чланству”, рекао је Алгувејли.


Амбасадор Египта је открио да је предложио и организацију специјалног наступа египатског пијанисте у успону, Мохамеда Шамса, у Нишу између 14. и 19. децембра 2021, као најаву новогодишњих и божићних празника. “Овај изузетан догађај је понуђен граду као круна културних активности амбасаде, током којих је и Модерна плесна трупа каирске опере наступила током 2019. године”, обајснио је Алгувејли.
 

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА