Најновије

СВЕТ СЕ ДЕЛИ, ОПАСНО ЈЕ: Пољаци би да избију на Црно море, Руси узимају највише! (ВИДЕО)

Запад неће моћи бесконачно да улаже и помаже Украјини. Тамо поред све пропаганде постоји буна народа који лошије живи него раније. Цена рата је велика, цена снабдевања Украјине оружјем је велика, а виде се и слабе тачке тог Запада и њиховог наоружања, рекао је проф. др Миломир Степић, геополитичар научник саветник са Института за политичке студије, приликом гостовања у емисији Луча, на јутјуб каналу Прави одговор.

Миломир Степић (Фото: Јутјуб)

Он је констатовао да је упитно да ли ће Украјина уопште опстати као држава.

- И ако опстане, са оваквим ратним дуговима, она је неодржива као држава. Сигурно неће остати цела, чак ни као нека тампон зона – рекао је Степић.

Према његовим речима, врло тешко је да ће Русија дозволити да Украјина уђе у НАТО, шта год да остане од ње.

- Била шта од Украјине је Антирусија, било шта од ње у НАТО-у су ракете и радари у тој малој Украјини. И то је опет претња Русији – наводи професор Степић.

Говорећи о плановима и жељама Пољака, истакао је да су њихове дугорочне жеље да избију на Црно море. По његовим речима, може се очекивати да Пољској припадне западни део Украјине, али ту ће се умешати у том случају и интереси Мађара и Румуна. Русији ће, како је нагласио, при таквом развоју ствари, припасти највећи комад Украјине.

Он је рекао да у свету наступају тектонски поремећаји, да се свет дели, а да Запад инсистира да се сврстамо на њихову страну.

За скуп у Давосу рекао је да је био „пун нервозе“ и да „то не може да се сакрије“.

- Он окупља у ствари Запад. Раније је окупљао и друге, али они су били маргинални. Као што кад нам кажу „међународна заједница одлучила“, па није међународна заједница, него је одлучио Запад који је себе назвао међународном заједницом – приметио је Степић.

Он је рекао да је страх код њих огроман, јер „све што су градили и уложили, поготово у пропаганду таквог света, губи тло под ногама“.

У вези Косова и Метохије, рекао је да је потребно повести офанзивнију политику.

- Ми смо пасивни. Морамо показати јасну и чврсту вољу да то вратимо. Овако, са овим трулим компромисима, тешко. Показало се колико је био далековид став људи, интелектуалаца, да је замрзнути конфликт добра ствар. Сад ће опоненти да кажу, па рањени су дечаци због тога, па полиција је на северу Косова, па је затегнута ситуација, па таблице, итд... Јесте, али господо, па то су резултати Бриселског и Вашингтонског споразума – указао је професор Степић.

Он је рекао да повратак српских снага на Косово и Метохију треба да тражимо редовно, односно да смо то већ требали да радимо.

- Зашто досад нисмо тражили? Зашто не тражимо сваке године? Зашто сваког пута приликом састанка са западним званичницима или командантима КФОР-а не тражимо повратак? – питања су која је поставио гост емисије.

Професор Степић, који је и географ по образовању, објаснио је појам Западни Балкан, рекавши да је у питању термин Европске Уније, „у чијем стварању је учестовао некадашњи генерални секретар НАТО Хавијер Солана“. Међутим, он је објаснио и читаву еволуцију тог појма, од „западни Балкан“, са малим почетним словом „з“ и наводницима у које је стављен цео појам, преко различитих верзија које су укључивале повећање слова „з“ на велико почетно слово и коначно укидање наводника.

- То је политички појам који означава земље Балкана које нису у ЕУ, него су на том фамозном европском путу. Зашто тај термин? Да се покаже да је то западни забран. Географски то не постоји. Никад нисте могли да чујете примљене су две источно-балканке земље Румунија и Бугарска – приметио је Степић.

Он је рекао да је географски гледано Србија у централном Балкану, а да то су и остале земље Балкана које су у „чекаоници ЕУ“.

Такође је рекао да географски не постоји Прешевска долина, јер се пре свега не ради уопште о долини.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА