Најновије

Приштина отима још српске имовине на северу КиМ

Влада привремених приштинских институција донела је још две одлуке у вези са експропријацијом имовине на северу КиМ.

Грачаница (Фото: Јутјуб)

Првом одлуком Министарство животне средине је овлашћено да изврши припремне радове на утврђивању подобности земљишта за реализацију, како је наведено, инфраструктурних пројеката од јавног интереса у Лепосавићу, док се друга одлука односи на даље испитивање земљишта, пише приштинска Коха.

Одлука којом се овлашћује Министарство животне средине, просторног планирања и инфраструктуре да изврши припремне радове за утврђивање потенцијалне подобности једне или више парцела непокретности за реализацију 'инфраструктурних пројеката од јавног интереса', катастарских подручја Дрен и Лешак, општина Лепосавић. Одлука о даљем разматрању самоиницијативног захтева за експропријацију за јавни интерес непокретне имовине, која је неопходна за реализацију 'инфраструктурних пројеката од јавног интереса', катастарске области Бистрица, Вељи Брег, Дрен, Лешак и Кошутово, општина Лепосавић и катастарске области Брњак, Зубин Поток, Бања и Горњи Јасеновик, општина Зубин Поток , наведено је у саопштењу.

Када је реч о првој одлуци, наведено је да свако лице које је власник удела на непокретности која је предмет припремних радова има право на накнаду и да вредност имовине накнаду утврђује министарство финансија привремених институција.

У другом решењу наведено је да ће компензацију за имовину која је предмет експропријације утврдити министарство финансија привремених институција.

Влада у Приштини је 16. јануара донела одлуку о проглашењу од посебног јавног интереса непокретности које су неопходне за реализацију Инфраструктурних пројеката од јавног интереса, катастарске области Дрен и Лешак, општина Лепосавић.

Мештани села Дрен код Лепосавића протестују због те одлуке, а радови на проширењу пута који су били започети заустављени су.

Председник Српске листе Горан Ракић упутио је јуче протестно писмо амбасадорима САД, Велике Британије, Француске, Италије, Немачке, шефовима мисија ЕУ, УНМИК, ОЕБС као и команданту КФОРУ, због нелегалне експропријације земљишта.

У писму је указано на кршење свих правних прописа којима је регулисано питање експропријације, као и да је тај поступак неприхватљив за власнике непокретности и српски народ који живи на северу Косова и Метохије.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА