Најновије

Вучић поручио Западу: Срам вас било, лажови једни, сви заједно

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је данас 11 година од усвајања Бриселског споразума, 11 година бруталних лажи и 11 година колико није испуњена суштина тог спораума, а то је формирање ЗСО.

Он је рекао да је то 11 година у којима се Србија развијала и напредовала брже него други, али "11 година бруталних неистина, 11 година лажи и терора, лажи које су над нама проводили и приштинско руководство и ЕУ заједно".

Вучић је после завшетка војне вежбе "Вихор 2024" на Пештеру рекао да 11 година где суштина Бриселског споразума није спроведена, а то је формирање ЗСО.

Он је истакао да је то "11 година свакодневних бесмислица, измишљања разлога и тражења кривице у Србима и Србији. 11 година правдања нерада и неиспуњавања онога што су потписали, не само Београд и Приштина, него што је потписао Брисел, што је потписала ЕУ".

Вучић је поставио питање како после тих 11 година имати и градити поверење.

Како је рекао, нема ко није реаговао у свету због тога што је српска полиција прекључе задржала четворицу припадника тзв. косовске полиције.

"Нема ко није реаговао, саопштење Стејт Департмента, Немци, ЕУЛЕX, сви могући. Десет месеци, три стотине дана траје блокада сваке робе која треба из централне Србије да дође на Косово и Метохију. Ћутите као заливени. Претуку (Владана) Стевановића у Зубином потоку, нико од вас не изда саопштење...Ухапсе рањеног (Срећка) Софронијевића, нема саопштења никаквог. Душана Обреновића држите седам месеци у притвору, не можете да га пустите раније, јер је толико изубијан са тако тешким повредама да то не сме да се види, ниједно саопштење не напишете. Срам вас све било, лажови", поручио је Вучић.

Додао је да је један од задржаних полицајаца био припадник ОВК и сумњало се да је починио злочин, док је други задржан 24 часа.

"И то је био највећи проблем на свету. Али добро, са тим лицемеријем, дволичијем, одвратним приступом према једној слободарској земљи каква је Србија, на то ћемо морати да се навикнемо и то се очигледно неће променити. Видимо то и по резолуцију у УН и по односу у Савету Европе", рекао је Вучић.

Поручио је да је одговор Србије да настави да јача и да економски напредује, да расте, брине о инфраструктурним пројектима, Експу…

"(Да бринемо) увек и о снажењу наше армије, да бисмо били довољно јаки да можемо да се заштитимо од свих оних који би Србију да сруше", закључио је Вучић.
Срамота то што је урадила Бакојани

Вучић је оценио да је срамота то што је урадила известилац за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ) Дора Бакојани наводећи да није била испуњена ни основна обавеза да се са Београдом разговара пре одржавања Парламентарне скупштине СЕ.

На питање новинара да ли је Грчка након понашања њених представника на седници ПС СЕ пријатељска или партнерска земља, Вучић је навео да ће се у наредном периоду пратити гласање и у складу са тим изјашњавати.

"Јесам ли одушевљен понашањем Бакојани? Нисам. Мислим да је срамота то што је урадила", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је био договор да се 21. фебруара види са Бакојани, али да су "одустали од тога".

Затим је, додаје, требало да разговарају путем видеолинка , али да је речено да то није могуће због њеног здравственог стања.

"Жао ми је због свега, али чак и та основна обавеза да се разговора са Београдом није била испуњена", навео је Вучић.

На питање да прокоментаришете јутрошње наводе приштинских медија, али и министра одбране тзв. Косова, да ће Србија да користи "комарца" на КиМ и да је ова вежба заправо само подизање тензије, јер се приказује офанзивно, а не дефанзивно наоружање, Вучић је кратко прокоментарисао да "тај човек појма шта је офанзивно и дефанзивно".

На добром смо путу да направимо индустрију дронова

Вучић је рекао да је веома задовољан резултатима вишедневне Здружене тактичке војне вежбе "Вихор 2024" и да би наша војска у будућности требало да тако изгледа.
"Морамо да се ослободимо принципа три бригаде и ово је начин на који би требало то да изгледа у будућности. Тако ћемо организовати нашу војску", поручио је Вучић по завршетку вежбе.
Он је честитао министру одбране Милошу Вучевићу, генералу Милану Мојсиловићу и свим војницима на успешном извођењу вежбе и истакао да је на њој представљено много нове технике.

"Чак и тенкови из резерве изгледају како треба да изгледају. То су потпуно нови, модернизовани тенкови. Могли сте да видите више типова дронова, од оних извиђачких до дронова камиказа "комараца" и "осица", који су радили у пару. Мислим да је 12 или 13 од 15 дронова камиказа погодило своје циљеве. И сада улазимо полако снажније у производњу тих дронова", рекао је Вучић.

Он је изразио задовољство што су и приватне компаније обавиле добар посао и да то говори да смо на добром путу да направимо индустрију дронова, која ће моћи да подмири потребе Војске Србије.

"Могли сте да видите и типове ваздуплова у њиховом налету и бојевом гађању и задовољан сам нашом војском, али морамо још много да радимо, да поправљамо, да купујемо, да се ослањамо додатно на нашу намеску индустрију. То је важно за нас", констатовао је Вучић.

Он је истакао да је све то у односу на пре 10 година скоро све ново.

"Готово да ништа нисмо имали пре само 10 година и то показује колико је Србија напредвала и колико је успешнија и колико је улагала у своју одбрану и своју слободу и независност", закључио је Вучић.

Вучић је навео да је важно што је по први пут присуствовао и командат Кфора генерал - мајор Озкан Улуташ, и истакао да са Кфором имамо коректну и професионалну сарадњу и да је то у обостраном интересу.

Он је на питање колико је значајно то што је командат Кфора присутан у контексту односа Србије са НАТО, а и због очувања безбедности српског народа на КиМ истакао да је то веома значајно и у интересу је обе стране.

"Наслушали смо се бројних лажи разних западних медија. Ја мислим да је веома важно да је командант Кфора данас био овде. Ми са њим имамо коректну и професионалну сарадњу. Мислим да је то на дневном нивоу и генерал (Милан) Мојсиловић управо потврђује. Наставићемо ту врсту сарадње, то је добро, то је у интересу обе стране и мислим да немам шта томе да додам", рекао је Вучић.

Председник је додао да војници Кфора обављају професионално свој посао.

Додик: Србија показује способност да напредује на свим пољима, па и у одбрани

Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је данас, после Здружене тактичке војне вежбе која се одржала на Пештеру, да Србија показује способност да напредује на свим пољима, па тако и на пољу одбране и оспособљавања Војске Србије.

Додик је честитао војсци на успешно изведеној вежби, наводећи да је показала оперативну способност и висок степен морала.

"Веома је важно да и ми из Републике Српске знамо и посматрамо способности које овде показује Војска Србије, да очува Србију, њен територијални потенцијал и интегритет и обезбеди слободу за коју се сви залажемо". рекао је Додик.

Додао је да Србија показује способност да на свим пољима напредује и да није ни сегмент одбране и оспособљавања војске запостављен.

"Данашања вежба то најбоље говори и мислим да свеопшти напредак који Србија показује може да радује све људе и грађане Србије и нас у Републици Српској", навео је Додик.

РУСИ РАЗОРИЛИ УКРАЈИНСКУ БАЗУ: Погођени С-300 и неколико МиГ-29 (ВИДЕО)

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА