Најновије

Ударно! Пентагон шаље до сада највећи број војника у Украјину! То није све - у Кијев стижу и они, биће на специјалном задатку!

САД разматрају слање додатних војних саветника у америчку амбасаду у Кијеву како би Вашингтон показао приврженост Украјини у у тренутку када делује да су руске трупе у замаху након више од две године рата.

Генерал-мајор Пет Рајдер, портпарол Пентагона, изјавио је за Политико да ови војни саветници не би имали борбене задатке, већ би уместо тога саветовали и пружали подршку украјинској влади и војсци.

- Током досадашњег трајања сукоба (у Украјини) Министарство одбране (САД) је радило ревизије и прилагођавања нашег присуства у земљи country, пошто су се безбедносни услови мењали. Тренутно ми разматрамо слање више додатних саветника како би се повећао број људи који раде у Канцеларији за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) у амбасади - навео је Рајдер.

Он је додао да ће се "на ово особље односити истоветна ограничења путовања као и за све запослене у амбасади".

- ОДЦ спроводе разне саветодавне и мисије подршке (неборбене), а иако га чини искључиво особље Министарства одбране, оно ради у склопу амбасаде САД, под шефом мисије, као и остатак амбасаде - поручио је Рајдер.

Портпарол Пентагона је одбио да изнесе колико војних саветника ће бити упућено у Украјину, правдајући то "разлозима оперативне безбедности и заштите снага".

Политико преноси наводе четири неименована америчка званичника и још једне особе упознате са темом, који су навели да ће додатне трупе САД у Кијеву имати задатак да пруже логиостичку подршку и надгледају испоруке оружја Украјини.

Овај нови контингент америчких војних саветника ће такође помагати украјинској војсци у одржавању оружја.

Званичници који су инсистирали на анонимности су навели да је до сада по "десетак и двадесетак" припадника војске САД распоређивано у Украјини на краће периоде.

- Они помажу у надзору и обезбеђењу амбасаде - навео је један од извора Политика.

Наводи се да су друга два америчка званичника казала да ће у Украјину овог пута бити послато до 60 припадника трупа САД и то након што је Представнички дом Конгреса усвојио пакет војне помоћи Кијеву у износу од 61 милијарде долара.

РУСКА АРМИЈА И ТАКТИКА "КОТАО" - Украјинци опкољени, сад следи велико расуло

Извор: Информер.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА