Најновије

Протести Срба на северу КиМ: Остајемо док захтеви не буду испуњени

У Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, испред зграда локалне самоуправе, Срби већ осми дан протестују, тражећи да припадници полиције напусте општинске зграде у које су насилно ушли, уводећи албанске градоначелнике.

У све три општине припаднике полиције и зграде општина, обезбеђују припадници Кфор-а, а између њих и грађана је бодљикава жица.

У Звечану су војници међународне мировне мисије и даље распоређени и на пет раскрсница и у самом граду, што је био један од захтева Српске листе и окупљених Срба, како би се избегло да такозвана Косовска полиција пролази у близини окупљених грађана и евентуално изазивање инцидената.

Срби са севера Косова и Метохије траже да се полиција повуче из општинских зграда у којима се тренутно налази, да албански градоначелници не улазе у те објекте, као и да се на слободу пусте Радош Петровић и Душан Бранковић, који су ухапшени због напада на војнике КФОР-а, иако су снимци показали да су ухапшени пре почетка сукоба.

Припадници специјалне полиције такозваног Косова су и даље распоређени на неколико места дуж магистралног пута од Косовске Митровице до административног прелаза Јариње. Њихово повлачење са севера Косова и Метохије, један је од услова повратка Срба у приштинске институције.

Апелом за мир, више од 160 интелектуалаца – Срба из свих крајева Косова и Метохија, обратило се међународној заједници да хитним мерама заустави даљу ескалацију насиља и створи услове за мир.

Од прошлог петка траје криза на северу Косова и Метохије – од када су специјалне јединице косовске полиције заузеле објекте локалних самоуправа.

Како би се смирила ситуација, Европска унија и САД од Приштине траже одржавање нових избора, учешће Срба на њима и формирање Заједнице српских општина.

Такође, Бела кућа је позвала Београд да повуче оружане снаге које су распоређене у близини административне линије и да спусти ниво борбене готовости, а Приштину да омогући новоизабраним председницима општина да обављају своје дужности са алтернативних локација и да повуче полицијске снаге из општинских зграда.

Командант Кфора Анђело Микеле Ристуча критиковао је Аљбина Куртија због постављања албанских градоначелника на северу Косова и Метохије и поручио да се мисија НАТО-а не може користити као кишобран за једностране акције, те да би без ње север КиМ био "још једно ратно жариште".

Турско Министарство одбране саопштило је да је први конвој турских специјалаца стигао на Косово и Метохију.

"Први конвој командоса нашег батаљона 65. механизоване пешадијске бригаде, који ће служити на Косову, завршио је пребацивање на Косово. Желимо добре и успешне мисије нашим херојским војницима на Косову, за очување мира и спокоја", наведено је у саопштењу турског министарства на Твитеру.

Данашњи дан обележиће и посета Приштини Специјалног изасланика Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и Специјалног изасланика САД за Западни Балкан Габријела Ескобара. Не зна се да ли ће након Приштине они отићи и на север Косова и Метохије.

ОВО НЕЋЕТЕ ВИДЕТИ У ХОЛИВУДСКИМ ФИЛМОВИМА, НИ НА CNN: Не, то нису снимци из Африке (ВИДЕО)

Извор: rt.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА