Најновије

ХАОС ОД ПРЕГОВОРА ДО КАСНО У НОЋ: "Или си са нама, или против нас"

У Приштини је одржан састанак Куртија са специјалним изасланицима Вашингтона и Брисела који је трајао до касно у ноћ

Премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију на последњем састанку са изасланицима САД и ЕУ Габријелом Ескобаром и Мирославом Лајчаком постало јасно да ће након његових следећих потеза бити донета одлука о томе да ли је у милости међународне заједнице или је против њих, пише "Албанијан пост".

Званична саопштења након састанка који је трајао два сата открила су да се разговарало о три теме: деескалацији ситуације, брзим изборима на северу Косова и Метохије и враћању дијалогу ради нормализације односа са Београду.

Позивајући се на своје дипломатске изворе "Албанијан пост" пише да је у згради такозване владе Косова до касно у ноћ састанак имао циљ дефинисање ставова и њихово разјашњавање.

Куртију је предочено да је у питању одлучујући моменат, те да мора да пази какви ће бити ставови Приштине.

Први талас санкција, или како их је назвао амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер - "последице" већ се догодио, а други је заустављен док Курти не разјасни свој став у вези са дешавањима на северу српске покрајине.

То је саопштено Куртију, којем је речено и да има "веома мало маневарског простора", тврди "Албанијан пост".

Куртију је предочено и да мора да разуме да у свету има много дешавања, а да "Косово није једно од најважнијих", пише албански сајт.

Друга тема разговора била је могућност да ако не у постојећим оквирима дипломатије, питање буде решено на другом нивоу.

Наводно, у питању су дипломате које ће "говорити језиком ултиматума". "Дакле, време је да покажете мудрост, а одговорност сада пада на вас", наводно су рекли Ескобар и Лајчак Куртију.

На састанку је речено да је интерес међународне заједнице да се "крене напред" и да нико није заинтересован да било коме нанесе штету у том процесу.

"Дошло је време да схватимо да ли сте са нама или против нас", рекли су званичници Вашингтона и Брисела на састанку са Куртијем, пише "Албанијан пост". "Не тражимо ништа друго, никаква објашњења, само да се испоштује оно што је обећано и потписано."

Двојац Ескобар и Лајчак, осим разговора са Куртијем, имао је састанак и са председницом такозваног Косова Вјосом Османи и лидерима опозиције.

Званичних изјава Османијеве ни Куртија није било, али су се огласили Мемљи Краснићи из Демократске партије Косова и Љумир Абдиџику из Демократског савеза Косова који су са забринутошћу говорили након састанка.

Краснићи је новинарима рекао да "никада нисам видео такву забринутост код косовских партнера", који су рекли да су тренутно "дубоко разочарани владом

ОГЛАСИО СЕ ШОЈГУ! Крај украјинске контраофанзиве потучени су

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА