Најновије

МАСОВНИ УДАРИ НА СКЛАДИШТА: Руси уништили силну машинерију Украјинаца

Сви задаци команде су спроведени у дело, каже данас портпарол Министарства одбране Русије

Оружане снаге Руске Федерације извеле су синоћ масовни удар високопрецизним оружјем великог домета, морског и ваздушног базирања, на украјинска војна складишта, рекao је данас портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-пуковник Игор Конашенков.

Како је навео, нападнута су складишта муниције, наоружања и војне опреме стране производње, укључујући и беспилотне летелице. Сви објекти су погођени.

Као резултат удара, поремећено је снабдевање украјинских трупа у областима у којима се воде борбе.

У правцу Запорожја, одлучним дејствима руских трупа, ваздушним ударима и артиљеријском ватром током дана су одбијена два напада украјинских трупа код насеља Новоданиловка и Мала Токмачка.

Оперативно-тактичка авијација ударима групе трупа "Восток" погодила је украјинске резерве код насеља Гуљај-Поље, Омељњик и Преображенка, у Запорошкој области.

"Укупни губици Оружаних снага Украјине у овим правцима за последња 24 часа су износили 680 украјинских војника, 35 тенкова, 11 борбених возила пешадије, 19 борбених оклопних возила, шест возила, као и један самоходни артиљеријски систем 'Цезар' француске производње", истакао је Конашенков.

Групација трупа "Југ" успешно је одбила шест напада јединица 110. механизоване, 59. моторизоване пешадијске и 79. ваздушно-јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у правцу насеља Химик, Красногоровка, Первомајскоје и у правцима северно од Марјинке у ДНР.

"Током борби за један дан у овом правцу је ликвидирано 410 украјинских војника, а уништена су и четири тенка, осам борбених возила пешадије, седам аутомобила, артиљеријски систем америчке производње М777 и хаубица Мста-Б".

У купјанском правцу, оперативно-тактичка и војна авијација и артиљерија групе "Запад" гађала је јединице Оружаних снага Украјине код насеља Новомлинск, Молчаново, Берестовоје у Харковској области и Розовка у Луганској Народној Републици.

"Преко 30 украјинских војника, три аутомобила, једно борбено возило ракетног система 'ураган' и две хаубице Д-30 елиминисано је у овом правцу за један дан", рекао је Конашенков.

У красно-лиманском правцу, ваздушни удари, артиљеријска ватра и системи тешких бацача пламена групе снага "Центар" разбили су украјинске јединице код места Невскоје, у Луганској Народној Републици, и Јамполовка и Григоровка у Доњецкој Народној Републици.

"У протекла 24 часа у овом правцу ликвидирано је више од 50 украјинских војника, једно борбено возило пешадије, два возила, две самоходне артиљеријске јединице 'гвоздика', као и хаубица Д-20", приметио је Конашенков.

У правцу Херсона, елиминисано је 70 украјинских војника, а уништено је 10 борбених оклопних возила, седам возила, борбено возило ракетног бацача "град", самоходна артиљеријска јединица "акација" и хаубица Д-30.

"Оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија Оружаних снага Руске Федерације погодиле су 97 артиљеријских јединица Оружаних снага Украјине на ватреним положајима, људство и војну технику у 126 округа" поручио је Конашенков.

Ловачки авион Ваздушно-космичких снага Русије оборио је у ваздушном окршају авион МиГ-29 Ваздухопловних снага Украјине код насеља Новоје Запорожје у Запорошкој области.

Током дана, пресретнуте су и две крстареће ракете "сторм шедоу" и 14 ракета ХИМАРС.

Од почетка специјалне војне операције до сада уништено је укупно 440 авиона, 238 хеликоптера, 4.555 беспилотних летелица, 424 противваздушна ракетна система, 9.798 тенкова и других оклопних борбених возила, 1.122 борбена возила, 5.062 јединице пољске артиљерије и минобацача, као и 10.838 јединица специјалних војних возила.

СТРАХОВИТ УДАР: Преко 100 хиљада украјинских војника у Запорожју!

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА