За њоке је потребно:
1/2 кг кромпира,
1 јаје,
брашна колико да се све умеси.
Оно што треба да водите рачуна када месите њоке, то је да их не месите дуго, кратко измешати све састојке и од теста правити ваљчиће које скувате у посољеној води: спуштате их у проврелу посољену воду и кувате их док не испливају на површину.
Уместо обичног белог кромпира, можете користити тзв. слатки кромпир, односно батат. Укус је сличан нашем домаћем обичном кромпиру, само што је слађи. Ако желите да направите мало другачије њоке или шуфнудле, уместо обичног кромпира ставите тај наранџасти слатки кромпир. Деловаће веома лепо када се боје измешају, поготово уз зелени песто.
За сос вам је потребно:
1 пилеће бело месо - око 400 г,
1/4 л течне павлаке за кување,
2 кашике песто соса (уместо босиљка можете користити и першун, целер, менту... ),
1 кесица рибаног пармезана,
уље, со бибер.
Пилетину исецкајте на ситније коцке, пропржите је на мало уља утигању да порумени са свих страна. Додајте песто, павлаку, посолите, побиберите, додајте пармезан и додајте ако је потребно мало млека да бисте добили сос густине који вама одговара. Више волим да млеком разредим сос, јер је тако мало "лакши".
Скуване њоке убаците у овај сос, све добро промешајте и одмах послужите. Ово јело не може дуго да стоји јер ће тесто упити сав сос, а након тога ће све бити јако суво. Зато је битан онај тзв. "тајминг", односно да добро ускладите време кувања теста и соса, да све буде у исто време готово и да се одмах након тога постави на сто.
Рецепт за пикантни јунећи гулаш погледајте ОВДЕ.
Извор: kuvarancije. com