Најновије

НЕ ЛИПШИ МАГАРЧЕ ДО ЗЕЛЕНЕ ТРАВЕ: Вучић обећао младим паровима 20.000, Дмитровић каже тек правници треба да одлуче

Изборна кампања је увелико у току, а председник Александар Вучић већ обећава "куле и градове". Једно од обећања које су пренели сви његови медији јесте 20.000 евра за решавање стамбених проблема младих брачних парова. Колико је држава озбиљно испланирала ову меру говори и то да и сам министар за демографију и бригу о породици Ратко Дмитровић потврђује да се не знају критеријуму за доделу "стимуланса".

Aлександар Вучић (Фото: Јутјуб)

Говорећи о помоћи у решавању стамбеног питања, односно 20.000 евра, он је навео да треба видети са правницима како ће то изгледати, али је објаснио да ће сигурно услов бити да су партнери у браку.

Из изјаве министра Дмитровића види се да су Вучићева обећања писали маркетинг стручњаци, а не стручњаци за финансије или демографију. Не би нас изненадило да је и сам министар за ово Вучићево обећање сазнао из медија иначе би знао да наведе бар још један услов осим да буду у браку. Ко би рекао да “млади брачни парови” морају да буду у браку. Међутим, министар се није сетио да каже да треба да буду и млади. Изгледа да су га питања новинара затекла што се види и из одговора о другим стимулансима.

Дмитровић каже да држава није узела кредит да би обезбедила стимулацију грађана, а прве три мере су 300.000 динара за прво дете, олакшице за студенте који реше да постану родитељи, као и помоћ око решавања стамбеног питања.

– Није узет кредит. Нађено је оно што треба да се нађе у буџету. Само да видимо какве ће резултате те мере да дају. То је у оквиру Закона финансијске помоћи породици који је донет 2018. Стимуланси ће бити за прво, друго, треће и четврто дете. Мере које је изнео председник су само један део – истакао је Дмитровић за ТВ Прва и навео да ће те мере бити на снази до краја јануара.

Дмитровић је рекао да је у питању комплексан проблем када је реч о демографији и навео да није у питању само новац. Истакао је да је фертилитет у развијенијој и богатој Норвешкој 1,6, а у Србији 1,5.

Министар Дмитровић је навео да ће од јануара већина ствари бити познате.

– Ако неко не жели да има дете, то је потпуно легитимно и не може новац да га стимулише. Ово су озбиљне суме новца за почетак, када се дете подиже. Посебно бих скренуо пажњу на меру о студентима – могућност да брачни пар од 20, 21, 22 године старости одлучи да има децу, али студира. Та студенткиња добија олакшице, нема рокове, не губи годину, односно може да заврши факултет до 26. године (28. уколико је у питању медицински факултет). Нема обнављања године, што је битно – навео је он и истакао да ће студенти бити у могућности да се договоре са професором када је реч о полагању испита.

Ово вероватно није крај, после “црног петка” уследиће још Вучићевих маркетиншких трикова.

Извор: Новости/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА