Најновије

ПРОЛЕЋНО ЗАСЕДАЊЕ: Изабрани нови чланови Синода СПЦ и проглашени нови свеци

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије и епископ бачки Иринеј изабрани су за нове чланове Синода Српске православне цркве на пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора, саопштила је данас СПЦ.

Фото: Јутјуб

У Светом Синоду мандат је престао митрополиту дабробосанском Хризостому и епископу крушевачком Давиду, који остају чланови заменици.

Свети Архијерејски Сабор СПЦ саопштио је да је на редовном пролећном заседању у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. мајa попунио упражњене епархије западноевропску и шабачку, изабрао нове чланове Синода, разматрао стање СПЦ ван Србије, као и духовне и све остале последице украјинске кризе.

За епископа западноевропског изабран је досадашњи викарни епископ хвостански Јустин (Јеремић), а за епископа шабачког досадашњи викарни епископ топлички Јеротеј (Петровић), док је администрирање Епархијом загребачко-љубљанском поверено патријарху.

За викарне епископе патријарха српског изабрани су: архимандрит Алексеј (Богићевић), игуман манастира Светог Луке у Бошњанима крај Варварина, са титулом епископ хвостански, архимандрит Иларион (Лупуловић), игуман манастира Драганца код Гњилана, са титулом епископ новобрдски, архимандрит Нектарије (Самарџић) и клирик Епархије британско-скандинавске, са титулом епископ јегарски.

Такође, изабрани су архимандрит Доситеј (Радивојевић), настојатељ манастира Светог Георгија у Ћелијама код Лазаревца, са титулом епископ липљански и протосинђел Петар (Богдановић), настојатељ манастира Горњака код Петровца на Млави, са титулом епископ топлички.

У данашњем саопштењу СПЦ наводи се и да је Сабор прогласио нове свеце и у Диптихе светаца придодао светог Данила, епископа карловачког и плашчанског, са датумом празновања (27. јануара) 9. фебруара.

Затим светог Иринеја (Ћирића), епископа бачког, са датумом празновања (24. марта) 6. априла.

Додата су и света 73 свештеномученика горњокарловачка, чији спомен празновања треба да буде заједно са споменом светог свештеномученика Саве горњокарловачког, (4. јула) 17. јула, свети свештеномученик Недељко Раковички (Стреличић), са датумом празновања (8. маја) 21. маја и свети свештеномученик Милош (Билбија) грковачко-црнолушки, са датумом празновања (28. јула) 10. августа.

Нови свеци су и свети свештеномученици Илија (Будимир), Ристо (Ћатић), Коста (Станишић) и остали ливањски мученици, чији датум празновања ће ускоро бити утврђен и саопштен.

Свети преподобномученици медљански игуман Серафим, монах Авакум и монах Мардарије, са датумом празновања (28. септембра) 11. октобра, света деца мученици, јастребарски и сисачки, са датумом празновања (13. јула) 26. августа, свети мученици зворничкотузлански, са датумом празновања (26. маја) 8. јуна, свети мученици бачки, са датумом празновања (10. јануара) 23. јануара.

Измењен је датум празновања мученика дабробосанских: уместо (28. јуна) 11. јула, њихов спомен ће се убудуће обележавати (5. јула) 18. јула сваке године.

Одређен је датум празновања светих свештеномученика житомислићких - (13. јун) 26. јун, док су мученицима пребиловачким и доњохерцеговачким прибројани и сви остали мученици пострадали за веру у Херцеговини у време Другог светског рата, који ће се од сада сви заједно прослављати под називом свети мученици пребиловачки и остали херцеговачки мученици, са датумом празновања (24. јула) 6. августа.

За ректоре богословијâ постављени су досадашњи вршиоци дужности ректора: Богословије Светог Саве у Београду - протођакон Радомир Врућинић, Богословије Светог Арсенија у Сремским Карловцима - протојереј-ставрофор мр Јован Милановић, Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи - протонамесник Љубомир Пријовић.

Током овог заседања пажљиво је саслушан и извештај о делатности Богословског факултета „Свети Сава“ у Либертивилу у САД, са конкретним одлукама за унапређивање наставног процеса.

Разматрано је и стање српске цркве на Косову и у Метохији, у Црној Гори, у Хрватској и другде, као и духовне и све остале последице украјинске кризе, пренео је Танјуг.

Које нови владика СПЦ на Космету можете прочитати ОВДЕ.

Извор: Спутњик

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА