Најновије

ПОРФИРИЈЕ: Признајемо аутокефалност Македонске православне цркве

Поглавар Српске православне цркве (СПЦ) Порфирије данас је, на заједничкој литургији СПЦ и Македонске православне цркве - Охридске архиепископије у Скопљу, признао аутокефалност Македонске православне цркве.

Он је у свом говору рекао да ће, након комплетирања правних докумената, бити припремљен званични акт и обавештене све остале православне канонске цркве, објавио је Радио Слободна Европа.

Патријарх Порфирије очекује да све помесне цркве прихвате аутокефални статус Македонске православне цркве – Охридске архиепископије.

„Браћо и сестре, сигурни смо да ће и друге помесне цркве дочекати аутокефалност Македонске православне цркве – Охридске архиепископије“, рекао је патријарх Порфирије.

Архиепископ охридски и македонски Стефан захвалио је члановима Светог архијерејског синода СПЦ на признању аутокефалности МПЦ.

Данашња заједничка литургија у Скопљу наставак је отопљавања односа две цркве, започетог заједничком литургијом у четвртак прошле недеље у храму Св. Саве у Београду.

Обе земље и два црквена народа означили су ову литургију као историјски чин, чиме је потврђено превазилажење 55. годишњег раскола између СПЦ и МПЦ Охридске архиепископије и обнављање канонског и евхаристијског општења.

Васељенска патријаршија је 9. маја признала за канонску Охридску архиепископију, подсећа РСЕ.

Више о пролећном заседању Светог Архијерејског Сабора прочитајте ОВДЕ.

Извор: srbin.info и nova

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА