Најновије

БОРЕЉ: Београд и Приштина нису постигли договор

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жосеп Борељ изјавио је да делегације Београда и Приштине данас нису постигле договор у дијалогу у Бриселу, али да је договорен наставак разговора наредних дана.

Жозеп Борељ (Фото: Јутјуб)

Како је истакао, до 1. септембра, до када је одложена одлука Приштине о пререгистрацији возила и личним документима, има још времена и да он неће одустати од тражења решења.

"Нисмо стигли до договора, али ово није крај приче. Оба лидера сагласила су се да процес треба да се настави наредних дана", рекао је Борељ на конференцији за новинаре после данашњих разговора у оквиру дијалога Београда и Приштине у којима су учествовали председник Србије Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Борељ је истакао да су лидери сагласни да треба наставити разговоре и тражити решење за смиривање ситуације на КиМ.

"Видели смо тензије око таблица, докумената. Не желимо да видимо тензије у наредном периоду и стране ће бити одговорне за евентуалну ескалацију. Нажалост, нисмо дошли до договора данас, али оба лидера су рекла да процес треба да се настави и то ће се десити у наредним данима. Ја не одустајем. Морамо да тражимо решења", поручио је Борељ.

Шеф европске дипломатије каже да верује да су Вучић и Курти разумели да не постоји алтернатива дијалогу, као и да су се сложили да се настави са редовном дискусијом у наредном периоду, да се процес нормализације убрза, уз подршку специјалног изасланика Мирослава Лајчака.

"Данашњи састанак није био регуларан, нормалан. Ово је био трећи високи сусрет у оквиру дијалога Београда и Приштине. Суочавамо се са негативним развојем ситуације на терену, повећаним тензијама на северу Косова, зато смо и сазвали састанак. Овај састанак се тицао и одговорности оба лидера, који треба да потраже решења у доброј вери, да гледају да мир и стабилност победе на северу Косова", истакао је Борељ.

Он је рекао да је ово критичан тренутак за Европу након руског напада на Украјину, да је тренутно веома драматичан и опасан моменат за континент и да "ово није тренутак за повећање тензија, већ за тражење решења".

"Рекао сам двојици лидера да је ово састанак у 'моду' за решавање кризе, који има за циљ да се смири ситуација на терену. Истовремено, фокусирани смо на нормализацију односа између Косова и Србије. Оба лидера су имала прилику да причају детаљно о несугласицама, јер су тензије одраз ширег проблема њиховог нерешеног статуса", истакао је Борељ.

Борељ каже да је јасно ставио до знања обојици лидера да је крајњи циљ Европске уније да се нађе начин за напредак, а први корак је тражење решења за актуелну ситуацију.

"Дуго су трајали састанци данас. Најважније је да смо се договорили да морамо да радимо заједно, одговорно, политички интелигентно, да нађемо обострано прихватљиво решење које доноси стабилност и безбедност грађанима региона, али и Европи као целини. Наша је дужност да наставимо са дијалогом", рекао је Борељ.

Више о овоме прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА