Најновије

БЛОКАДЕ ОСТАЈУ? Влада усвојила само 50 посто захтева пољопривредника, вечерас одлука

Шест сати трајали су преговори пољопривредника с премијерком Аном Брнабић и представницима Владе Србије. Како су кратко рекли за медије, мање од 50 посто њихових захтева је прихваћено, а да ли је договор постигнут знаће се у суботу увече у 20 часова.

НАЈНОВИЈА ВЕСТ: Прекидају се блокаде – ЛИНК

Пољопривредници који су учествовали у преговорима с Владом медијима нису рекли скоро ништа, већ су навели да ће се више информација знати вечерас у 20 сати. Како се казали, Влада је усвојила мање од 50 одсто њихових захтева. Да ли је договор постигнут знаће се тек вечерас, а до тада блокаде остају.

Агенција Бета сазнаје да су пољопривредници данас добили нову понуду у којој су веће субвенције по хектару и на коју треба да одговоре до 20 часова.

У име владе преговоре су водили председница Ана Брнабић, министарка пољопривреде Јелена Танасковић и министар финансија Синиша Мали, као и пре десетак дана, када су сви захтеви одбачени.

Представник Удружења пољопривредних произвођача из Суботице Мирослав Матковић рекао је уочи састанка за ФоНет да им на разговору у понедељак ништа није понуђено.

„Ншта нам није било понуђено, само смо одбијени, рекли су само да могу да уведу прелемане од 300 динара по килограму сира, а још седам захтева нису ни разматрали“, рекао је Матковић.

Коментаришући изјаву министарке пољопривреде Јелене Танасковић да је захтев за субвенције од 300 евра по хектару нереалан, Матковић је рекао да је све оствариво.

„Све је оствариво кад се имају воља и жеља, а нама је неприхватљиво што се они тако према нама понашају. Српски сељак је приморан са искаже незадовољство на путевима и улицама“, рекао је Матковић.

Пољопривредници траже да најнижа откупна цена за млеко буде 78 динара уз ПДВ, 35.000 динара субвенција по хектару и укидање ограничења на 20 хектара за субвенције.

Траже и да премија за млеко буде минимум 20 литара за литар, изједначење ратарских култура са берзама у Будимпешти и Паризу и дизел гориво без акциза за 100 литара по хетару за ратаре и за 300 литара по хектару за повртаре.

Од државе траже заштитне таксе и регулисање увоза млека и млечних производа из земаља ЕУ и потписница ЦЕФТА споразума, како би се заштитила домаћа производња и и дестимулиса увоз тих производа.

Један од захтева је регрес на млечне краве од 40.000 динара по грлу, као и укидање накнаде за одводњавање.

Договор са председником Србије Александром Вучићм о делимичном прихватању захтева, на шта су пристали представници појединих удружења, већина учесника протеста не прихвата јер траже да се о њиховим захтевима расправља у потпуности.

Наглашавају да се њихови захтеви тичу подршке и државних субвенција које имају пољопривредници у већини земаља ЕУ.

ПРИГОЖИН СЕ ОГЛАСИО: Бахмут је ослобођен (МАПА)

Извор: СНПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА