Најновије

Шта ће бити ако Хрватска заврне Србији доток нафте?

Јелица Путниковић, оснивач и главни и одговорни уредник сајта Енергија Балкана истиче да уколико се деси да Хрватска обустави доток нафте кроз Јанаф, Србија има добре резерве и довољно времена да се снађе. Објашњава да се нафта на берзи купује унапред и да су можда у НИС-у већ купили нафту и за целу зиму, али да је то пословна тајна. Верује да ће држава наставити и даље да одређује највишу дозвољену цену за једну врсту бензина и за једну врсту дизела како би заштитила и привреду и грађане.

Бушотина (Фото: Pixabay)

Нови пакет санкција према Русији, који не укључује изузеће за земље Западног Балкана и по коме од 1. децембра неће бити увоза руске нафте преко Јадранског нафтовода (Јанаф) и даље је и енергетско и политичко питање. Председник Александар Вучић најавио је изградњу нафтовода према Мађарској.

Јелица Путниковић подсећа да је и пролетос било најава да ће се обуставити доток нафте преко  Јанафа кроз Хрватску, због чињенице да је НИС влаништво Русије и да неће моћи да је тим путем добија, али да је онда Србија изузета из шестог пакета санкција.

"Незванично се могло чути у нафташким круговима да су они, када се уговарала цена транзита  могли да уцењују НИС, односно Србију, јер је то једини нафтовод којим можемо да добијемо нафту. Тако да је прича о изградњи нафтовода до Мађарске почела још прошле године, а најава председника Вучића потврђује да правимо једну алтернативу транзиту кроз Хрватску", истакла је Путниковићева. 

Нада се и да ће, док нафтовод ка Мађарској не буде урађен, Србија моћи да добија руску нафту, односно да ће ситуација с Украјином бити решена и да нам нико неће одређивати чију нафту смемо да купујемо.

Нагласивши значај алтернативног нафтовода, подсећа и да је још крајем деведесетих било речи да се гради нафтовод од румунске луке Констанца чак до Италије, а да је идеја била да се Србија споји до Темишвара. Претпоставља и да ће се једна таква алтернатива разматрати и да ће можда Румунија сада бити заинтересована.

Како ће се Србија снабдевати од 1. децембра 

"Нафта се купује на берзи, и купује се унапред и можда су из НИС-а већ купили нафту и за целу зиму, уговорили куповину. То је пословна тајна и неће нам сигурно рећи по којој цени ни једна компанија. Ја верујем да су они радили на томе да се снабдеју и да имају сигуран доток нафте која ће моћи да тече кроз хрватски нафтовод, мада је њега и Србија градила у време бивше СФРЈ", сматра Путниковићева.

Што се тиче цене деривата, она ће, указује, зависити од цене сирове нафте на тржишту, од цене деривата на Медитерану и да је то формула по којој се одређује. 

"Ја верујем да ће држава наставити и даље да одређује највишу дозвољену цену и за једну врсту бензина и за једну врсту дизела да би заштитила и привреду и грађане", оцењује уредница сајта Енергија Балкана.

Сматра и да ће Европа пре да преиспитује санкције Русији због гаса него због нафте. Потражња за нафтом је, наводи, иначе опала и нема неке велике навале, да ли за руском или неруском.

Верује да ће бити много већа дилема за оне који су рекли "нећемо руски гас", ако зазими, јер су се у неким земљама већ побунио и народ али и синдикат – зашто да им температуре у становима и у фирмама буду ниже.

Резерве добре, Србија има довољно времена да се снађе 

Србија има нафте за 75 дана уколико би јој било ко прекинуо доток и 59 дана за бензин. 

Путниковићева мисли да Хрватска не би смела да затвори доток нафте која се транспортује према панчевачкој рафинерији, јер ће Србија ако не добије изузеће за руску нафту куповати неку другу.

"Наравно увек постоји политички моменат да они одлуче. То се дешавало, десило се и 1991. године када су једноставно Србију оставили без дотока нафте", навела је она.

Оцењује да су постојеће резерве нафте и бензина добре, јер то значи да Србија има довољно времена, ако дође до критичне ситуације да се снађе и на други начин увезе или нафту или деривате.  

Додаје да компанију "Транснафта" која управља Јадранским нафтоводом кроз Србију има планове да се праве продуктоводи, да се  гориво транспортује цевима, што је еколошки много чистије.

Такође, имали су и идеју да се Србија споји на тај продуктовод према Румунији, да од њих добије деривате. 

"Наши стручњаци могу сами да испројектују и да све то изграде. Сад је наравно питање да ли су Британци можда заинтересовани да финансирају изградњу једног таквог складишта. То је идеја да се у Смедереву изгради складиште, јер је на Дунаву и одатле може реком да се транспортује, а то је јефтиније", објаснила је Путниковићева.

Што се тиче гаса и у Мађарској и у Банатском двору су напуњена складишта и имамо резерве два месеца, ако би престао доток руског гаса преко турског тока. 

"Ја заиста мислим да се то неће десити. Русија сигурно има довољне количине гаса, јер су они, оне количине које су извозили раније у Европу преусмерили у Азију. Надам се да неће бити неких хаварија, попут ових на Северном току, да никоме неће пасти на памет да уништава Турски ток", рекла је она.  

Да ли су потребне нове рафинерије 

Александар Вучић је поменуо разговоре са Индијцима и Кинезима о изградњи још једне рафинерије на нашој територији.

Путниковићева наглашава да рафинерија у Панчеву може да задовољи све капацитете, а да је питање одакле би се та нека нова снабдевала нафтом. 

"Помиње се нафта из Венецуеле, то значи да би морала да се направи што брже и да се види шта је њихов интерес и ко би финансирао рафинерију. Рафинерије нису уопште јефтине фабрике", наводи Путниковићева.

Питање је, каже, и да када се реши ситуација с Русијом, да ли ће бити потребе за две рафинерије у Србији.

"Очигледно, пошто је тај састанак био још раније, да су ти инвеститори заинтересовани да сами финансирају, што је добро", закључује Путниковићева.  

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА