Најновије

ОДГОВОР У СЛАГАЛИЦИ НАПРАВИО ПОМЕТЊУ - ОГЛАСИО СЕ РТС: Такмичар дао тачан одговор, водитељка га исправила - ево зашто!

Јавни сервис реаговао због исправке водитељке о којој се данима прича на друштвеним мрежама.

Слагалица (Фото: Јутјуб)

Пре неколикод дана на друштвеним мрежама је настала пометња због одговора у квизу Слагалица.

Такмичар је одговорио тачно у последњој игри Асоцијалица, али га је водитељка ипрак исправила и тиме изазвала бурне реакције на друштвеним мрежама. Када је такмичар рекао решење "континент", водитељка га је исправила јер није изговорио реч акцентом који је требало.

Исправила га је изговоривши исту реч другачије акцентовану, али и нагласивши да му ипак уважава поене.

Погледајте ситуацију:

Овим поводом се огласио Јавни сервис, а њихово саопштење поводом ове емисије Слагалице преносимо у целости:

"Примедбе због правилне употребе акцената у најгледанијој српској телевизијској емисији ТВ Слагалица упућене Јавној медијској установи Радио-телевизија Србије попримиле су у јавности непримерене размере. Неосноване оптужбе су, парадоксално, упућене квизу који много полаже на тачност, информативност и вредности образовања, науке и културе. Да је дошло до грешке или неправилне употребе акцената, реакција јавности би била разумљива - међутим, грешке нема.

РТС као јавни сервис има одговорност према језику и свест о потреби поштовања језичких норми, укључујући и оне акценатске. Лектори запослени у нашој кући руководе се својим професионалним знањем и нормативним приручницима, пре свега Правописом Матице српске и шестотомним Правописним речником Матице српске, који представљају 'устав' српског књижевног језика.

Често чујемо примедбу да је језик жива ствар и да се непрестано мења, те да су књижевни акценти на којима ми истрајавамо у несагласју са 'стањем на терену'. Ово и јесте питање које заслужује да буде најозбиљније размотрено, и то од стране институција које се баве језиком – Одбора за стандардизацију језика, Института за српски језик и Одељења за српски језик у Матици српској.

До тада, док институције, евентуално, ово питање не разреше, Радио-телевизија Србије ће наставити да се руководи акцентским правилима која су још давно утемељили Ђуро Даничић и Вук Караџић".

Извор: Мондо

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА