Најновије

АЛИЈЕВ ПРАВИ НОВУ ПРЕСТОНИЦУ АЗЕРБЕЈЏАНА У КАРАБАХУ: Град последње битке у рату се мења из корена

Азербејџански председник Илхам Алијев прогласио је град Шуша, који је прешао под контролу Бакуа (Јермени га зову Шуши), културном престоницом државе.

Илхам Алијев (Фото: Јутјуб)

„Град Шуша ово заслужује. Верујем да се Шуша може сматрати културном престоницом не само Азербејџана, већ и региона“, рекао је Алијев на видеоконференцијском састанку са новоименованим министром културе Азербејџана Анаром Керимовим.

Алијев је рекао да је један од главних задатака Министарства културе рестаурација историјских споменика на територијама враћеним под контролу Азербејџана, укључујући и Шушу.

„Без губљења времена, али истовремено без журбе, првобитни историјски изглед Шушија мора бити враћен. Наше џамије смештене у Шуши такође морају бити ремонтоване, обновљене, изглед им мора бити враћен“, рекао је Алијев.

Такође је наредио 2021. године да одржи фестивал посвећен поезији Вагифа, који је у 18. веку био везир Карабашког каната, и обећао да ће у граду Физули изградити међународни аеродром за пријем гостију који у Карабах стижу из других земаља.

У Шуши се одиграла и последња важна битка у сукобу између Јерменије и Нагорно-Карабаха са једне и Азербејџана са друге стране. Према трилатералном договору који су потписали Азербејџан, Јерменија и Русија, оружане снаге Нагорно-Карабаха су биле дужне да се повуку из низа градова међу којима је и Шуша. Уследио је и егзодус јерменског становништва који на том простору живи више од два миленијума.

како један воз може да уништи Америку, погледајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА