Најновије

ЈЕРМЕНИ СЕ НЕ СМИРУЈУ: Ова ситуација угрожава мировни споразум о Нагорно-Карабаху

Портпарол Кремља Дмитриј Песков каже да политичка ситуација у овој земљи не угрожава мировни споразум о Нагорно-Карабаху.

Јерменија (Фото: РИА Новости)

Драматична, на ивици пуча, политичка криза у Јерменији због захтева војног врха да премијер Никол Пашињан поднесе оставку за сада се не одражава на споразум у Нагорно-Карабаху, постигнут у новембру прошле године после 44 дана сукоба јерменских и азербејџанских оружаних снага.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков поручио је јуче да je, узимајући у обзир актуелну ситуацију у Јерменији, важно да се реализација договореног споразума о миру у Нагорно-Карабаху настави. Он је за Тас истакао да Кремљ за сада не види да било шта прети да тај споразум буде угрожен.

Како јавља агенција Арменпрес, данас ће се у Москви одржати трећи састанак трилатералне групе, потпредседника владе Јерменије, Русије и Азербејџана о спровођењу услова о примирју који се односе на деблокаду економских и транспортних веза у региону Нагорно-Карабаха.

Протести у Јерменији на којима се тражи оставка премијера настављени су и јуче, а опозиција се обратила председнику са захтевом да прими њену делегацију, саопштио је представник опозиционе партије Дашнакцутјун. Представници опозиције упутили су се ка резиденцији председника са захтевом да не потпише указ премијера Никола Пашињана о разрешењу шефа јерменског Генералштаба.

За сада још није јасно да ли ће председник Армен Саркисијан, чија је улога углавном симболична, у уставном року од три дана потписати Пашињанову одлуку о смени начелника Генералштаба оружаних снага.

Геворг Тонојан, правни експерт јерменског парламента, за Тас објашњава да, уколико премијер одбије председникове приговоре, овај мора или да ипак потпише указ, или да се обрати Уставном суду, који ће испитати законитост кадровске одлуке.

Опозициони покрет Јерменије за спас домовине, који је блокирао Авенију Баграмјан у близини зграде парламента, спреман је да се састане с премијером Николом Пашињаном само због разговора о његовој оставци, рекао је у петак за медије Артур Ванетсијан, лидер странке Домовина.

Раније је Пашињан рекао да не намерава да се повуче, јер није био сигуран да ће то омогућити решавање политичке кризе у земљи.

У Јерменији је у четвртак дошло до масовних демонстрација противника и присталица премијера Никола Пашињана, након што је Генералштаб оружаних снага земље изашао са саопштењем да војска захтева његову оставку.

Саопштење су потписали начелник Генералштаба Оник Гаспарјан, његови заменици и шефови одељења и корпуса. Пашињан је то оштро критиковао као покушај војног пуча и објавио одлуку о смени начелника Генералштаба.

Седница јерменског парламента, на којој је опозиција планирала да разговара о ситуацији у земљи, није одржана јер није било кворума. Посланици владајуће фракције Мој корак нису се појавили у парламенту, преноси Спутњик.

У вези с бојкотом владајуће фракције, лидер опозиционе Просвећене Јерменије Едмон Марукјан изјавио је да руководство парламента, на челу с председником Араратом Мирзојаном, ништа не чини како би земља изашла из политичке кризе, одбијајући било какав дијалог.

После Русије и САД, јуче се и ЕУ придружила у позивима свим странкама у Јерменији на уздржаност и решавање разлика мирним путем. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган јуче је поручио да би сменом власти у Јерменији требало да се бави народ, а не војска. Турска је, како каже, против било каквог преврата.

Претходно се огласио и председник Азербејџана Илхам Алијев, који је о дешавањима у Јеревану рекао да су то унутрашња питања Јерменије, додавши да је за актуелну ситуацију криво и претходно и садашње руководство земље.

Пашињан, који је на власт дошао у револуцији без проливања крви током антивладиних протеста 2018. године, после потписивања споразума о примирју са Азербејџаном уз посредовање Русије зарадио је епитет издајника. Јермени не могу да му опросте што је делове територије Нагорно-Карабаха које су јерменске снаге окупирале почетком деведесетих година 20. века морао да препусти Азербејџану.

Како НАТО хвали руски ПВО систем, погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА