Најновије

„Бомбони од меда“: Прича о животу, издаји и љубави једне жене пре, за време и након Другог светског рата

Издавачка кућа "Лагуна", представља књигу "Бомбони од меда". Пред читаоцима је прича о животу, издаји и љубави једне жене пре, за време и након Другог светског рата.

Фото-Лагуна

Милана Влаовић, позната списатељица, новинарка и композиторка, у свом роману „Бомбони од меда“ са великим умећем пише о ономе што је дуго остајало изван главног тока југословенске и хрватске књижевности: о женама с маргине и из провинције.

Марта је рођена у малом селу на острву Вису, у време када су односи између мужа и жене, брата и сестре, оца и сина били јасно дефинисани и традицијом утемељени. Да није било Вјеке, ћутљивог жандара који ју је запросио и одвео у Дубровник, Марта би делила судбину свих острвских жена: била би пожртвована мајка, вредна радница у пољу и редовна посетитељка цркве, која ће једног дана носити удовичку црнину као што су то чиниле толике друге пре и после ње. Али када Други светски рат закуца на врата и Вјеко оде да служи униформи коју је одабрао, Марта ће се фатално заљубити у италијанског официра и касније понети неизбрисиву стигму окупаторове љубавнице и лоше мајке...

Њену причу покушаће да реконструишу они који долазе после прикупљајући све што је остало од њеног живота. Само што иза Марте није остало ништа.

Анте Томић каже да је „приповиједајући о женској судбини у насилним и хировитим ратним временима, Милана Влаовић написала заносну и болну Хасанагиницу наших дана.“

А ево шта о настанку књиге каже сама ауторка: „Жељела сам испричати причу за коју сам морала обавити опсежно истраживање, па сам провела дуго времена у проучавању локалитета и покушајима да је заокружим. Детаљи из недавне повијести, као и описи локалних обичаја, повезани су с отоком Висом, а настављају се развојем приче у Дубровнику и Београду. Главна јунакиња Марта је жена која своју љепоту носи као проклетство, а за њом касније трагају они који дијелове својих живота покушавају сложити на изгубљеним комадићима њене приче“, рекла нам је Милана Влаовић, која је роман посветила својој деци, у нади да ће га прочитати кад порасту.

„Бомбони од меда“, осма књига Лагунине библиотеке „Без превода“, у продаји је од суботе 6. марта.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА