Најновије

РУСИ СУ СПРЕЧИЛИ ПОТПУНУ КАТАСТРОФУ: Јерменски министар проговорио о крају рата у Нагорно-Карабаху

Рат у Нагорно-Карабаху је на јесен 2020. године обустављен захваљујући напорима стратешког савезника Јеревана – Русије, изјавио је министар иностраних послова Јерменије Ара Ајвазјан.

Руска војска у Нагорно-Карабаху. (Фото: Јутјуб)

„Можда се то некоме не свиђа, али то је чињеница. У супротном бисмо имали потпуно другачију ситуацију“, рекао је он на састанку сталне парламентарне комисије за спољне односе.

Истовремено, министар је истакао да се не слаже са тим да Јерменија и њена спољна политика зависе од Русије.

„Русија је и даље наш стратешки партнер и ценимо то“, додао је.

Говорећи о Организацији договора о колективној безбедности (ОДКБ), Ајвазјан је рекао да она „заузима важно место у архитектури безбедности“ Јерменије, али да се Јереван није обраћао ОДКБ током борбених дејстава у Карабаху.

Такође, министар сматра да су копредседници Минске групе ОЕБС-а подбацили у решавању ситуације око Карабаха.

„Рат је показао неуспех копредседника Минске групе ОЕБС-а. Они су позвани не само да створе повољну атмосферу за решавање проблема преговарачким путем, већ и да искључе војно решење проблема. Почетак рата у Карабаху, 27. сепмбар 2020. године, показао је да су они подбацили у оквиру свог мандата“, рекао је Ајвазјан.

Шеф јерменске дипломатије је додао да је Јереван заинтересован за обнављање преговоре са Бакуом у оквиру Минске групе ОЕБС-а.

Минска група ОЕБС-а основана је 1992. године како би се подстакло мирно решавање сукоба око Нагорно-Карабаха. Копредседници групе су Русија, Сједињене Америчке Државе и Француска, а у њу улазе Азербејџан, Јерменија, Белорусија, Немачка, Италија, Шведска, Финска и Турска.

Крајем септембра 2020. године у Нагорно Карабаху су настављена борбена дејства која су била наставак дуготрајног сукоба и довела до жртава међу цивилним становништвом. Стране су неколико пута покушавале да закључе примирје, али је на крају успешан био трипартитни споразум постигнут у ноћи 10. новембра.

Уз посредовање Москве, Азербејџан и Јерменија су се договорили да у потпуности прекину ватру и размене заробљенике и тела погинулих. Јереван је такође предао Бакуу Келбаџарски, Лачински и Агдамски рејон. Осим тога, у региону су стационирани руски мировњаци.

Куда води борба против глобалног загревања! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА