Најновије

ОВА ПОДМОРНИЦА ЈЕ СА ТРОНА СКИНУЛА РУСКИ ТАЈФУН: Ево какве тајне крије моћни кинески "Тип 100" (ВИДЕО)

Деценијама је моћна подморница Пр.941 класе тајфун руске морнарице највећа икада изграђена. А величина је битна, како због политичких порука, тако и због војних разлога. Велике подморнице могу имати већу невидљивост (због простора за скривање), већу шансу да не буду потопљене и могу дуже да буду под водом.

Моћна подморница пројекат 941 (Фото: Фондација Белона)

Али владавина Тајфуна је готова. Најновија подморница кинеске морнарице (ПЛАН - Морнарица народне ослободилачке војске) још је већа.

Поринута у бродоградилишту Бохаи у Хулудау у Кини, верује се да је нова подморница класе Типе-100 ‘Сун Тзу’. Чини се да се време, заједно са бројем његовог типа, односи на стоту годишњицу Кинеске комунистичке партије (КПК).

Пловило је дугачко приближно 210 метара (690 стопа) и широка око 30 метара (100 стопа). Ово се упоређује са бедних 175 метара (574 стопа, извори се разликују) и 23 метра (75 стопа) за класу тајфун. Иако подаци о депласману нове подморнице нису познати, готово је сигурно већи од 48.000 тона тајфуна.

Класа Пр.941 тајфун је надалеко позната као највећа подморница на свету. Али њеној владавини је дошао крај захваљујући новој подморници кинеске морнарице, Типе-100. Агенција за смањење претњи од фотографије (ДТРА) Да бисмо ово ставили у перспективу, нова супер подморница је три до четири пута већжа од бум-класе америчке морнарице класе Охајо.

И док класа Охајо носи 24 балистичке ракете, кинеска подморница може носити 48. Класа Тајфун носила је само 20 иако је то делимично била политичка одлука. Ово несумњиво чини нову класу најоружнијом на свету. Могуће је да ће се неки од ракетних силоса користити за против-бродске балистичке ракете које убијају носаче.

У прамцу се налази најмање 8 интерконтиненталних нуклеарних хидро-звучних торпеда на нуклеарни погон. Ово оружје је слично оружју Посејдон руске морнарице. Они имају ефективно неограничен домет и биће врло тешко супротставити им се тренутним оружјем. Његов развој, па убрзо након што је Русија кренула напред са Посејдоном, сугерише да је Посејдон извезен. Или да се догодио неки степен преноса технологије.

Прелазак на масивну подморницу можда наговештава, попут Тајфуна, улогу Арктика. Кина себе сматра блискоарктичком земљом и можда намерава да користи ледену капу како би заштитила своје нуклеарно одвраћање на мору. Иако је највећа подморница на свету, њене димензије су управо у границама Суезмака. То значи да је још увек довољно мала да се провуче кроз Суецки канал. Ово ће бити критично, јер Кина све више гледа на Медитеран као на границу са западним силама.

На полеђини је отворени хангар приближно исте величине као и претходно идентификована посебна подморница. Подморница „без једра“ (званична ознака није позната) изграђена је у Шангају. Могуће је да је његова сврха да га носи Тип-100.

Једна потенцијална употреба за ово је пружање слојевите самоодбране за подморницу домаћина. Друга могућност је да је то за прекидање подморских интернет каблова у време рата. Сугерисано је да би се ова тактика могла искористити за непосредни колапс западних економија.

Очекује се да ће нова подморница бити средиште масовне војске која је парадирала у Пекингу у оквиру прославе 100 година КПК у јулу. Више од свега, ова претходно непријављена подморница знак је промена времена. 1. април 2021. ући ће у историју као почетак нове ере у подморницама.

Које су последње Милошевићеве  речи пре одласка у Хаг прочитајте ОВДЕ.

Извор: Курир/navalnews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА