Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ ЗА ПРАВДУ: Руски политички шамар црногорском туризму

Руски медији на почетку летње туристичке сезоне често пишу и говоре о могућностима путовања руских туриста у земље медитерана, које су њихово омиљено место одмора, описујући квалитет боравка, али и политичке околности које се тичу Русије и земаља које примају њене туристе.

Др Иван Пајовић (Фото: Хелм Каст)

Пише: др Иван Пајовић

На листи приоритета руских туриста годинама се високо котирала Црна Гора, као земља у којој је природа изузетна, цене боравка и ванпансионских услуга ниске, а Руси добродошли. Управо из тих разлога пре нешто више од деценије догодила се права најезда купаца некретнина на црногорској обали који су долазили из Русије и нису превише питали за цену. Летови из Русије су били чести и директни, руских туриста је било мноштво, а многи су се претворили и у резиденте. Отваране су руске школе, руске агенције за некретнине, чак и руски медији, као што је на пример подгорички Руски радио Морје. Међутим, политика има ту негативну особину да се уплиће у економске односе држава и да их квари, упркос могућностима које су на обострану корист. Понашање црногорских власти уназад неколико година еклатантан је пример како се „пуца самом себи у колено”.

Крајем марта ове године високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику саопштио је да се више земаља придружило санкцијама ЕУ против Русије, уведеним 2. марта због хапшења руског опозиционара Алексеја Наваљног. Од земаља нашег региона ту су Северна Македонија, Албанија и Црна Гора. 

Увођење санкција према Русији од стране Црне Горе доказ је или потпуног политичко-економског дилетантизма, или доказ потпуног одсуства суверенитета ове земље, која ће због таквог поступка сносити велику материјалну штету, јер је Русија спремно применила контрамере, премда прилично дискретно. Упркос побољшању стања са корона-вирусом у Црној Гори, руске власти и даље не одобравају директне авионске летове за ову земљу, што се са сигурношћу може тумачити као облик контрамере за политичке потезе црногорских власти. Док из Србије свакодневно долеће десетак авиона, из Украјине четири, а викендом и до десет, из Русије не долеће ниједан. Колико је то штетно по црногорски туризам, говори и податак да се више црногорских званичника, па чак и потпредседник владе Дритан Абазовић, обраћало руским властима са молбом да се летови обнове, одговора за сада нема, премда је туристичка сезона увелико почела. Очигледно – са разлогом, јер је Русија још 10. јуна обновила летове за Хрватску и Албанију, а недавно и за Северну Македонију.

Руски портал „Комерсант” преноси речи црногорског политиколога Љубомира Филиповића који каже да „Русија користи све могућности, између осталог и одобравање авио-летова, како би економски казнила земље које, са њене тачке гледишта, делују против руских интереса. То се односи и на Црну Гору, која се придружила санкцијама ЕУ против Русије, а и приступила НАТО пакту. У сфери политике то је вероватно легитимно, али руске власти би требале отворено то рећи, а не прикривати разним објашњењима”.

Филиповић говори и о томе како је „Русија полагала велике наде на нову црногорску власт која је формирана после избора 30. августа. Тим пре јер су многе личности међу победницима називане проруским кадровима. Међутим, нова власт те наде није оправдала. Тачније, она је можда и хтела оправдати, али није смела због утицаја западних партнера Црне Горе”.

У руском оперативном штабу за спречавање ширења корона-вируса кажу да одлуке о обнављању авио-саобраћаја произилазе из епидемиолошке ситуације на територији стране земље са раније установљеним критеријумима и показатељима, те да никаквих политичких мотивација према Црној Гори нема. По њиховим речима, решење је увек „засновано на принципима узајамности” и зависи од тога да ли та земља прима руске туристе и жели ли обнову саобраћаја. 
Имајући у виду жељу Црне Горе, јасно је да са руске стране не постоји добра воља, иако постоје услови. Ситуација са корона-вирусом у Црној Гори значајно се побољшала, а за грађане Руске Федерације укинута су сва ограничења, тако да са те стране проблем не постоји. Очигледно је да су у питању политички мотиви, који постају све више непремостива препрека за сарадњу две земље, која је Црној Гори, као земљи са веома лошим стањем државне касе, крајње неопходна. 

Прошлу колумну др Ивана Пајовића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА