Најновије

ЕВРОПСКИ САТЕЛИТ СНИМИО РУСКУ ЗАБРАЊЕНУ ЗОНУ! Ово место крије велику тајну и још већу моћ, а ни данас нико не за одговор на ово питање (ВИДЕО)

“Забрањена зона", најинтригантније место Хабаровске територије у источном Сибиру - јединствени планински масив Кондјор. Забране су увеле власти јер се овде налазе огромне залихе платине, једног од највреднијих и најотпорнијих племенитих метала.

Забрањена зона (Фото: Copernikus.ru)

Кондјор је мистерија јер је једини планински масив на свету који формира невероватно правилан круг. Налази се у региону Ајано-Мај у округу Хабаровск, а недавно је његову сателитску фотографију објавио и систем за сателитско надлгедање ЕУ Коперникус.

Фотографија коју је, како се наводи, снимио сателит Сентинел 2, открива готово савршен круг у планинским масивима руског југоистока око реке Амур, који и данас подстиче различите теорије и нагађања.

Кренимо редом. Геолози, рудари и радници једини су који овде имају приступ, осталима је улазак и боравак на територији планинског прстенастог масива забрањен, ретки посетиоци морају да добију посебну дозволу.

Клима је сурова, ледени ветрови немилице дувају са Охотског мора, услови за рад су претешки, иако радници имају топао смештај, парна купатила, спортску салу,

Према неким проценама, из овог рудника годишње се ископава платина у вредности од 115 милиона евра, а откривено је седамдесетих година прошлог века када су рудари, копајући злато, у алувијалним наслагама реке Кондјор нашли платину и тада је све почело.

Експлоатација платине почела је 1984. године. Након откриц́а највец́их светских лежишта овог драгоценог и ретког метала, откривен је и ендемски минерал назван кондерит, легура бакра, олова, родијума, платине и иридијума. Ту су и лежишта црног гранита и плавог калцита.До данас је доста уложено и у инфраструкутру око рудника, а 2014. године изграђен је аеродром Ургалан. То, међутиим, није учинило ово далеко подручје доступним обичном свету, јер је авионски превоз омогућен само научницима и радницима.

Не зна поуздано како је овај импозантни кратер настао, а најближа истини је теорија је да је формиран процесом интрузије - хлађењем и кристализацијом магме испод површине земље. Због његовог скоро савршеног кружног облика, постоје и теорије да је био база ванземаљаца, али и да га је направио метеор. 

Спољни пречник масива је око 8 километара, а висина иде од 1,2 до 1,4 км. На северу планинског обруча налази се јаз између обода. Кроз њега из централног језгра протиче река Кондјор.

Постоји још једна занимљивост. Лежишта минерала имају скоро па тачно дефинисане границе. Због тога је екстракција и дистрибуција минералних стена које настају у Кондјору веома ефикасна, а планински венац назван "златни рудник".

Руска Федерација је по експлоатацији платине друга у свету, одмах иза Јужноафричке републике, а највећи рудници налазе се на Тајмиру, Уралу и Кондјору. Зимбабве је трећи на свету по производњи платине.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА