Најновије

После 16 година изгубили Мојковац: ДПС у три града изгубио 2 500 гласова

Након 16 година Демократска партија социјалиста је изгубила власт у Мојковцу. Значајно мање гласова имају и на Цетињу, гдје се власт може формирати и без те партије, док ће наставити да врше власт у Петњици, али и тамо биљеже пад гласова. То је епилог јучерашњих локалних избора, иако је потпредсједник те партије синоћ казао, да је ДПС потврдио доминацију.

Скуп ДПС (Фото: Ин4с)

Политички аналитичар Милош Бешић саопштио је за ТВЦГ да је Демократска партија социјалиста (ДПС) на Цетињу, у Мојковцу и Петњици изгубила укупно око 2.500 гласова, у односу на изборе из августа 2020.

Ипак, како наводи Бешић већина тих гласова није отишла партијама актуелне власти већ СДП-у и блиским странкама.

“Негативни трендови по ДПС не доносе профит садашњој власти него доносе профит СДП-у и блиским партијама”, казао је Бешић.

Он је навео да је ДПС у три локалне самоуправе на изборима у августу 2020. имао укупно 9.998 гласова. На јучерашњим изборима ДПС је кумулативно у те три општине, како је навео Бешић, освојио 7.424.

“Можемо рећи да је то значајан пад и очито је да те козметичке промјене које они раде неће дати резултате они морају нешто стратешки да мијењају, озбиљно”, поручио је Бешић.

„Пао Мојковац“

Демократска партија социјалиста (ДПС) изгубила је власт у Мојковцу након 16 година, а један од лидера Демократског фронта (ДФ) Андрија Мандић најавио је да ће власт формирати са „традиционалним коалиционим партнерима“.

Према прелиминарним резулатима, ДПС је са коалиционим партнерима Социјалдемократама (СД) и Либералном партијом (ЛП) освојио 14 мандата – четири мање него што је самостално освојио на локалним изборима 2017.

Коалиција За будућност Мојковца, предвођена ДФ-ом, освојила је седам мандата, Демократе четири, Уједињена Црна Гора, Група грађана Не дамо Мојковац и УРА по два.

Два мандата мање на Цетињу

Демократска партија социјалиста (ДПС) на Цетињу је освојила 14 мандата, два мање него на прошлим изборима, и за формирање власти ће морати да тражи коалиционе партнере.

Да би формирали нову власт, потребна им је подршка најмање три одборника.

Социјалдемократска партија (СДП) је освојила осам одборничких мјеста, Грађански покрет УРА четири, Демократе и Стара гарда Либералног савеза по три, Социјалдемократе (СД) – Либерална партија (ЛП) један мандат, док су Социјалистичка народна партија (СНП) и листа Еколошка Књажевина Стара Црна Гора остале без мандата. СНП је и на претходним локалним изборима остао без мандата.

У Петњици настављају да врше власт

Предсједник Општинске изборне комисије Петњица Адис Дураковић казао је да је на 100 одсто пребројаних гласачких листића Демократска партија социјалиста (ДПС) освојила 17 од 31 одборничког мјеста и тиме сачувала власт.

”Странка правде и помирења освојила је три мандата, Социјалдемократска партија један мандат, Социјалдемократе два мандата, Бошњачка странка шест мандата, ДПС 17 мандата, Демократе два мандата, СНП је без мандата”, рекао је Дураковић.

ДПС ће тиме у Петњици наставити да врши локалну власт.

Извор: Ин4с

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА